dimecres, 29 de desembre del 2021

Simplicitat. Agenda 2022

Un any s’acaba, un any en que tots hem après a adaptar-nos, un any que no voldrem recordar però que ha existit... un any que ve molt de gust deixar enrere i oblidar i ja veure’m que ens porta el proper...

Així que volem començar de nou, amb propòsits diferents a fa un any, amb expectatives molt diferents i a un món força hostil.

Hi ha alguna cosa més encoratjadora que planificar un nou any? Iniciar un cicle carregat de nous propòsits i nous somnis? 

La darrera agenda d’en Paulo Coelho és l’escenari perfecte per tal que deixem constància del nostre proper any i aquesta ve amb un títol gens atzarós Simplicitat, un fet que trobem molt a faltar, poder trobar-nos, abraçar-nos, conversar, reunir-nos... però hem descobert noves maneres de fer-ho, vies alternatives i en certa manera ens hem apropat als que estan més lluny de nosaltres encara que els portem al cor, hem descobert que la vida més senzilla i la normalitat eren millors.

Hi ha molta gent que amb les noves tecnologies s’ha passat a les agendes electròniques o a apuntar-se notetes al mòbil o a l’ordinador però pels romàntics com jo enamorats de la vida i de la màgia que aquesta ens ofereix necessitem d’un suport en paper per tal de plasmar el nostre present.

No hi ha cap espai millor on escriure les nostres histories que en les agendes Coelho que ens ofereix labutxaca. Estan plenes de grafismes preciosos de Catalina Estrada, frases de l'autor i una organització del temps molt estudiada per tal que puguem escriure sense por de quedar-nos sense espai.

Iniciem l’agenda amb la innocència i la ignorància del que ens portarà el nou any, amb l‘esperança d’un any millor i amb somnis que han quedat al tinter i que busquen la seva pròpia manera de sortir a la llum.

Què ens depara el nou any? 

L’autor ens proposa un propòsit per a cada mes, al Gener ens espera Creació, al Febrer Humilitat, al Març el Silenci, a l’Abril la Grandesa, al Maig la Virtud, al Juny allò Invisible, al Juliol la Paciència, a l’Agost allò Vital, al Setembre la Dolcesa, a l’Octubre l’Indispensable, al Novembre la Noblesa i al Desembre la Bellesa. 

Des de La Petita Llibreria desitgem que tots els nostres lectors tinguin un any excepcional i una agenda meravellosa per plasmar les seves emocions.

Ara que toca triar agenda nova no ho dubteu, el Coelho us espera!

Més que una agenda, és en sí una experiència sensible a l’ànima i de cara al futur. 

dimarts, 28 de desembre del 2021

Inquiets

Per Àngela Sánchez Vicente

Avui ens trobem novament amb una obra de l’Editorial Les Hores i, com sempre, esdevé directament una joia a les nostres mans i un llibre que no podem deixar de recomanar.

Aquesta editorial sempre ens sorprèn amb autors foranis de gran qualitat i amb èxit tant de critica com de públic guanyat a pols.

Autors dels que tenen tinta corrent per les venes y un gran amor per la literatura i que alhora ens ajuden a créixer i ens conviden a la reflexió.

És impossible sortir indemnes d’aquestes lectures i és el que les fa interessants.

A Inquiets coneixerem a un pare i una filla amb molt que dir-se i dir-nos.

Sentiments i ensenyances particulars que esdevenen universals i ens obliguen a pensar en les nostres vides i com vivim el dia a dia.

El pare és un cineasta suec estructurat i molt respectuós amb els hàbits, ella és la seva novena filla fruit d’un amor furtiu amb una actriu que va esdevenir la seva musa.

La nena cada any el visitava a la casa que tenia a una illa del mar Bàltic.

Ara que ell ja és gran i ella és una jove promesa de la literatura es proposen fer un llibre junts sobre la vellesa i la vida.

La noia grava hores i hores de xerrades arran de les grans preguntes que tots els humans ens fem al llarg de la nostra existència, la memòria i la pèrdua però malauradament el projecte queda a mitges doncs el pare mor.

Recent passen uns anys l’autora es veu amb el coratge de sentir la veu del seu pare enregistrada i tornar a reflexionar sobre allò que ell li va deixar dit i d’aquí brolla el sentit i significat d’aquesta obra.

És una biografia i homenatge a la nissaga d’una manera molt interessant alhora que obre debat sobre molts temes que ens humanitzen i sensibilitzen a tots.

No us negaré que algun fragment és una mica dur però la Linn Ullmann esdevé la narradora perfecte i sap posar les notes de color, les brillantors i les anècdotes adequades per tal que l’obra tingui ritme, un tempo definit i una trama que encisa.

És una gran lliçó de vida i un tribut a un cineasta que en aquesta obra és més pare que mai.

Un sentiment i un vincle dibuixat a la perfecció amb els seus moments tendres i sense ocultar les ombres.

És una autèntica troballa!

 

dilluns, 27 de desembre del 2021

Tots els contes de Nadal

Charles John Huffan Dickens és un dels escriptors britànics més coneguts, amb múltiples adaptacions al cinema de les seves obres i referències en la cultura popular.

Durant la seva carrera Dickens va escriure moltes novel·les que van ser molt populars i van desplegar la seva rica imaginació i la seva genial ironia. Ara és tractat com un dels novel·listes més grans de l'era victoriana i les seves obres són documents importants per conèixer la vida d'aquella època.

Els crítics han celebrat la seva mestria en la prosa, la seva capacitat d'inventar caràcters memorables i el seu poder de sensibilització socials. Tot i això, tot sovint ha rebut crítiques per l'excés de sentimentalisme, els esdeveniments improbables i els seus caràcters grotescos.

Després de l'impacte enorme de la publicació de Cançó de Nadal el 1843, l'aparició de les històries nadalenques de Charles Dickens era tot un esdeveniment anual a la Gran Bretanya de mitjan segle XIX. Els contes de Dickens van arribar a ser tan influents que se'ls considera part fundadora de la mateixa estètica de la celebració de Nadal als països anglosaxons. 

Amb el temps, però, la força de la Cançó de Nadal va anar eclipsant la fortuna editorial de les altres, dotades d'un interès equivalent, fora de Gran Bretanya. L'edició que presentem, amb traducció de Xavier Pàmies i il·lustracions de Bernat Cormand, inclou reunits per primer cop en català els cinc contes nadalencs de l'autor: Cançó de Nadal, Les campanes, El grill de la llar, La batalla de la vida i L'home maleït que va pactar amb el seu fantasma

En aquest llibre presentat per La Magrana es recullen els contes de Nadal de Dickens, uns contes que ens transporten a l’època victoriana on les gràcies i desgracies dels ciutadans es veuen reflexades en uns personatges emmarcats en pinzellades autobiogràfiques de l’autor.

En aquest llibre, l’autor es dirigeix directament al lector i el convida a formar part de cada conte, amb un vocabulari ric ens apropa a uns relats intensos, colpidors i profunds, en els quals ens endinsem en l’època nadalenca on tots els sentiments estan a flor de pell.

Presenta els protagonistes idealitzats i incapaços de veure's corromputs moralment malgrat la pobresa, mentre que l'antagonista de cada obra apareix satiritzat amb els trets més durs.

Cada conte és introduït per una il·lustració de Bernat Cormand, en blanc i negre, on els detalls fan d’una petita il·lustració tota una declaració d’intencions sobre la conte que acompanya. Sense desmerèixer en cap moment la traducció de Xavier Pàmies.

El primer conte és “Cançó de Nadal en prosa” o també reconegut com la història del Sr. Scrooge i com amb l’ajuda dels fantasmes del passat, present i futur decideixen canviar el seu destí.

El segon conte és “Les campanes” on se’ns presenta en Trotty, un vellet malaltís, menut i escanyolit però tot un Hèrcules pel que fa als bons propòsits.

El tercer conte és “El grill de la llar” on en John i la seva Pitiua ens conviden a formar part de la seva família i a la dels seus veïns i amics. Tot per un grill que van trobar el primer dia de casats a la seva nova llar.

El quart conte és “La batalla de la vida” on la història ens situa a la valerosa Anglaterra, on es va lliurar una cruel batalla, on les peripècies d’una família separada durant molt de temps per fi es retroba i molts secrets i malentesos s’esvaeixen en el vent.

El cinquè conte és “L’home maleït que va pactar amb el  seu fantasma” on l’autor ens presenta el fantasma d'en Giles Scroggins. Se’ns parla d’un home que semblava maleït, retret i ancorat al passat, el senyor Redlaw i com aquest  es relaciona amb un fantasma  amb l’ajuda del qual comprenem la historia del senyor  i com per un pacte perdrà els records dolents i els farà perdre als demès.

Però com que tots hem de recordar, d’allò que ens  passa de dolent també s’aprèn. Hi ha pactes que no s’haurien d’acceptar mai. Els finals feliços es deuen a la casualitat i la providència, en sintonia amb el cristianisme que professava l'escriptor, qui creia en la justícia divina per compensar els nascuts en circumstàncies desfavorables si es mantenien fidels a la moral.

És un llibre ideal per a pessimistes ja que al final de cada conte hi ha la llum de l’esperança.


 

dijous, 23 de desembre del 2021

Un arbre de Nadal i una boda

Avui rescatem del passat amb un format ben bonic i ben pensat l’obra Un arbre de Nadal i una boda del autor clàssic Fiodor Dostoievsky.

En aquesta obra es parla d’una boda, es el tema en que arrenca però el nostre narrador prefereix fer un viatge enrere i recordar una historia de Nadal que el va sobtar tant que encara ara recorda i la transmet als lectors.

A la festa de Nadal que va anar i que li va canviar a mirada passaven coses ben estranyes però amb un rerefons ben crític per tal que nosaltres seguint el traç del gran autor puguem reflexionar sobre les festes nadalenques que encarem i sobre la vida en general.

En aquesta festa hi havia un arbre de Nadal preciós i replet de regals per als menuts però la finalitat era tenir-los entretinguts mentre els grans feien plans de futur que els comprometien i alhora creaven aliances i venjances.

També és altament curiós la manera en que tracten la figura del regal doncs l’amfitrió de la festa sap molt bé sota el seu criteri que ha de regalar a cada infant per fer feliç als progenitors i alhora ordenar-los d’alguna manera en un classisme ranci.

A la filla del comerciant més important li regala una nina preciosa i ben cara i en canvi, al fill d’una institutriu vídua li regala un simple llibre de ciències naturals sense fotografies.

En aquesta reflexió sobre el materialisme del Nadal també veiem com preveu gent que en el futur li poden servir i d’alguna manera els compra amb els seus obsequis mentre no gasta ni cinc amb els altres convidats que no els pot demanar res.

Les relacions de conveniència en diversos aspectes es donen cita al voltant d’aquesta arbre tan metafòric.

I nosaltres com vivim els Nadals? Fem regals de compromís? Valorem més un regal car sense sentiments al darrere o preferim una cosa senzilla regalada des del cor?

Quants significats per un regal i les mans que el donen i el reben!

Aquesta obra en format petit i amb il·lustracions a càrrec de l’Oriol Malet ens mostra la naturalesa humana i ens convida a la reflexió.

Gràcies també a la tasca de traducció de la Marta Nin podem desgranar totes les ensenyances que en Fiodor Dostoievsky ens va deixar com a llegat.

De la mà de Comanegra i amb més actualitat que mai podem retrobar-nos amb una obra clàssica que esta de rabiosa vigència amb un missatge clar i entenedor esposat per un detonant mitjanament normal al que els protagonistes li donen la força amb una trama que no deixa indiferent.

La literatura sempre ens ha agradat quan ens modifica i no en sortim indemnes i aquesta obra n’és un clar exemple.

No el deixeu escapar!

dimecres, 22 de desembre del 2021

El joyero de la Reina

Por Ángela Sánchez Vicente

Hoy nos reencontramos con las letras de la gran Nieves Herrero y la verdad es que es una obra completa, bien documentada y que no decepciona para nada.

Tras una ardua y dedicada tarea de documentación trama a la perfección la vida a través de las joyas de una de las reinas más influyentes.

Las joyas, con sus brillos y sus defectos nos muestran un reflejo de la propia personalidad de su Majestad. Una mujer que, como los brillantes, se hizo joya y leyenda bajo presión.

En El joyero de la Reina la autora nos traslada a la España y al contexto europeo de esta a inicios del siglo XX.

De la mano de Victoria Eugenia de Battenberg, sus joyas y la complicidad de su joyero haremos un viaje por lo que fue y significó su vida, su matrimonio con Alfonso XIII y la proclamación de la segunda República

En estas charlas y recuerdos biográficos descubriremos a una Reina muy humana con dudas y debates morales muy universales y a su vez descubriremos un carácter transgresor tanto por la época como por el cargo que ostentaba.

Es una obra histórica que engancha y que a partir de piezas espectaculares y sus múltiples facetas resplandecientes nos muestra de manera holística la complejidad de la época, de la propia protagonista y de la realeza en general.

Antes que Reina fue persona y sus sentimientos y emociones eran auténticos huracanes.

Ramiro GarcÍa-Ansorena fue su pozo de sabiduría a través de las historias que le contaba sobre las joyas reales y su vínculo de confidente enternece al lector.

Una Reina muy particular que afronta su enfermedad y vejez junto con una vida llena de infidelidades pagadas con brillantes con serenidad, sosiego y mucho realismo.

Esta obra es ideal para los amantes de la historia, los apasionados por las joyas y por las grandes protagonistas de la historia moderna.

Gracias a Ediciones B tenemos entre manos una obra que es como una joya.

Esconde secretos, puede pasar de generación en generación y atrapa de alguna manera magnética.

¡Que no os asuste su extensión!

Es un libro de lectura ágil y acompañado por fotografías de las auténticas joyas de victoria Eugenia que hoy en día siguen en la Casa Real y hemos podido ver en la Reina Letizia.

A través de coronas, collares y brillos nace un sinfín de destellos de anécdotas y recuerdos para dar un nuevo sentido más completo a lo que fue la vida privada de tan insigne Reina.

No os lo podéis perder.

¡Es un regalo perfecto para estas fechas!


 

dimarts, 21 de desembre del 2021

Quan s’esborren les paraules

Per Àngela Sánchez Vicente

Si avui em pregunten per un autor d’aquests darrers anys que m’ha encisat obra rere obre sense cap dubte que anomenaré a el gran Rafel Nadal i avui tenim el goig de presentar-vos la seva darrera novel·la que tanca la trilogia composada per “Quan érem feliços”, “Quan en dèiem xampany” i ara afegim com a cloenda Quan s’esborren les paraules.

Tres obres d’una gran qualitat tant pel que fa a les descripcions dels escenaris com per la dimensió que dóna als protagonistes i a les trames que neixen dels seus fets juntament amb el factor més important que és la generositat que té amb el lector d’oferir-nos una obra sobre la seva pròpia nissaga.

En tots els seus llibres obre el cor i el calaix de la memòria per teixir obres en la que tots ens podem veure reflectits en sentiments i emocions i en l’amor i admiració vers la família.

Aquesta darrera obra és un xic nostàlgica però alhora obre una finestra d’esperança en un futur.

S’entén que escriu des de la professionalitat però la sensibilitat embolcalla cada una de les seves paraules.

Aquesta obra és un homenatge a la seva mare i al que va ser la seva vida i com el va ajudar a ell i a tota la família a mantenir-se en peus.

Una dona ferma, intel·ligent, vital, lluitadora i molt familiar que, malauradament, envelleix amb Alzheimer.

Amb aquesta obra cobreix un període històric contextualitzat des de la visió social i protagonitzat per un trencaclosques d’imatges familiars que ens fan reflexionar sobre aquesta malaltia tan cruel que difumina a les persones que ho pateixen i a tota la família.

Sembla mentida com algú tan lluminós pot minvar en si mateix a causa d’aquesta malaltia.

Gràcies a la seva obra i a les seva paraules ara ja és eterna en aquestes pàgines que ens ofereix Columna.

Reconec que ha estat una lectura que et transforma, et fa més humà...

Per als que heu llegit els anteriors volums teniu una tercera part reflexiva i intimista que us agradarà i manté la qualitat de les anteriors.

De ben segur que si el descobriu amb aquesta trilogia no podreu deixar passar per alt els seus altres títols com “La maledicció dels Palmisano”, “El fill de l’Italià”, “La Senyora Stendhal” i “Mar d’estiu: Una memòria mediterrània”.

És un mestre de les bones lletres, la novel·la històrica i la naturalesa humana.

¡No el deixeu escapar!

És una carícia per l’anima.