dimarts, 28 de novembre del 2017

Robinson



Por Àngela Sànchez Vicente


Avui ens retrobem amb el nostre amic Vicenç Pagès Jordà, autor de la novel·la mereixedora del Premi Sant Jordi 2013 “Dies de frontera” del que ja ens vam declarar incondicionals en el seu dia.

Torna amb forces renovades i amb un estil molt diferent pel que fa a personatges, espais i manera de narrar. La seva qualitat i el seu segell segueix intacte però aquesta obra és una nova volta de cargol per les seves lletres.

Explorant una nova visió de la seva pròpia escriptura ens presenta Robinson envoltada d’un aire renovador i reflexiu en l’aquí i l’ara.

En aquesta novel·la acompanyarem en H. En l’aventura de la seva vida tot i que se li pot anar complicant capítol rere capítol.

Diguem que la premissa general és una mica esbojarrada però amaga tanta realitat sobre la soledat, els nostres dimonis i la naturalesa humana que fa posar la pell de gallina en un vaivé constant d’empatia o fins i tot una mica de por.

És un personatge del que ni s’esmenta el nom complert, podem dir-li H, Robinson o oblidar aquest aspecte i que sigui la seva psique tan ben desenvolupada i narrada per l’autor que li posi nom i li atorgui la seva personalitat.

Un home sol, marcat per la mancança de la seva mare i el sentiment d’exclusió o d’expulsió des del mateix naixement, viu sol i solter mentre va a visitar al seu pare a una residencia. 

Molts cops que han marcat la seva personalitat el duran a “ocupar” la casa dels seus veïns un dia d’estiu. Allà serem testimonis de com un llit serà el seu refugi des d’on navegarà tal Robinson pel mar imaginari i reflexiu. 

Tan sols el llit i els útils més necessaris seran els seus companys: unes barretes energètiques, un orinal i poc més necessita per realitzar un viatge introspectiu que no ens deixarà indiferents.

Òbviament els dies passen i els propietaris del pis no voldran que la situació continuï i amb aquest detonant ens trobarem amb ell interactuant amb l’advocada i amb la justícia.

De la mà d’Empúries trobem una novel·la fresca i diferent al que l’autor ens té acostumats però amb una altíssima qualitat i un món ple de conflictes i preguntes sobre la condició humana i el perquè de les nostres accions i reaccions.

Us voleu endinsar en la vida d’H?

Jo no m’ho perdria, és una novel·la agosarada que no ens podem perdre.