diumenge, 21 de febrer del 2016

Una escletxa de llum



Estem d’enhorabona doncs l’autor sicilià Andrea Camilleri, l’encarregat de donar-li casos a resoldre al nostre protagonista ve amb una nova novel·la de la mà de labutxaca.

A Una escletxa de llum veiem el Montalbano més terrenal i passional amb un cas que derivarà en petits casos que el deixaran sense poder dormir fins lligar tots els personatges implicats i desfer el cabdell que han desplegat per terres italianes.

Un cop més s’enamora i a nosaltres ens encisa amb la dualitat que té entre el comissari entregat a la justícia i que no dubta en passar els límits de la llei per tal de tancar a la garjola als culpables de la inestabilitat siciliana però alhora és un home que sempre cau rendit als somriures de les “madones” que se li presentes com dones desvalgudes o bé dones que el sobrepassen i el tracten amb menyspreu.

És un home sense mesura que novel·la rere novel·la l’anem coneixent més i gaudint dels cassos alhora que podem paladejar aquells aspectes de la seva personalitat que l’Andrea Camilleri ens dóna en petites dosis que creixen i s’acumulen a mida que llegim les seves aventures.

En aquesta historia en concret ens trobem a Lampedusa i en el que creu una neteja d’imatge política i un cop d’efecte electoral per part del ministre d’interior succeeix un dramàtic desembarcament en el que moren moltíssims immigrants. Amb aquest teló de fons que podem relacionar amb el fet real que va passar no fa massa construïm la trama més potent. 

En Montalbano no es vol embolicar amb pamflets propagandístics ni mediàtics dels polítics, està desencisat i no hi veu una feina a fer, per això decidirà anar a una galeria d’art on l’esplèndida propietària li alegrarà uns dies... 

S’ha de tornar a posar en marxa quan un propietari del supermercat presenta la denuncia per robatori i violació... res li fa més mandra però ell serà allà on faci falta per fer lluir la llei encara que tres tunisianes l’emboliquin a més no poder essent possibles implicades en un cas de tràfic d’armes.

Crec que és de les obres més corals en quan a personatges i trames de les darreres que ens ha presentat l’autor i realment teixeix de manera excel·lent l’investigació per tal que cap aspecte caigui a l’oblit o quedi en segon terme.

Som molt fans del Camilleri però aquest llibre és extraordinàriament sublim! És de les joies de la seva bibliografia! Ideal per començar a conèixer-lo i familiaritzar-s’hi.

Sens dubte és un clar successor dels grans novel·listes del gènere detectivesc i del món de la investigació, és més, Andrea Camilleri ja és un nom reconegut i que val la pena llegir-lo.

labutxaca ens regala aquesta nova entrega però per aquells que li agafeu afició, podeu trobar títols com  El somriure de l’Angélica, El joc de pistes, Joc de miralls, Un dissabte amb els amics, La forma de l'aigua, El lladre de pastissets, El gos de terracota, La veu del violí, L'excursió a Tíndari, L'olor de la nit, Un gir decisiu, La paciència de l'aranya, La lluna de paper, Foguerada d'agost, Les ales de l'esfinx, La pista de sorra, El camp del terrissaire, L'edat del dubte i La dansa de la gavina.


La voz de los Dioses



Entramos de lleno con un dramático final a la última entrega de la trilogía “La Era de los Cinco Dioses” de la mano de Trudi Canavan, una autora que ha conseguido un éxito muy merecido tras las publicaciones de  las “Crónicas del mago negro”, “La maga” donde se recogen sus orígenes, la trilogía “La espía Traidora” y finalmente con esta trilogía que cierra un circulo de cinco coincidiendo de manera voluntaria o no a la relación que el lector encontrará en su novela con relación a este número.
Hagamos un breve repaso a las entregas anteriores para poder entrar de lleno en La voz de los Dioses, una voz que se oirá alta y clara aunque con propósitos un tanto oscuros.
En su primera entrega "La sacerdotisa blanca" nos introducía nuevos personajes y un conflicto social y religioso entre los tejedores de sueños y los sacerdotes, y donde Auraya se convertía en una de los elegidos por los Dioses, Auraya la Blanca, y jugaría un papel clave en lo que parecía se dibujaba en el futuro como una gran partida de ajedrez donde los Blancos deberían luchar contra un enemigo en ciernes.
En "La hechicera indómita" descubriremos el resultado de la lucha interna que sufren los Blancos, Auraya vivirá dos vidas en una, mostrará una cara de día intentando reconciliar los dos bandos en lo que parece un gran tablero de ajedrez, pero su lucha interna se cierne por la noche cuando las pesadillas salen desde las sombras para atormentarla.
En este cierre nos reencontramos con Auraya, que después de rechazar su condición de blanca y en su papel de defensora de los siyís, se verá de nuevo en medio de un conflicto y deberá decidir si seguir los deseos de los Dioses o seguir su propio corazón y el dictado de su alma.
Mientras, en la cara de la moneda, Mirar, reencuentra la aprobación entre los tejedores de sueños y Emerahl puede por fin unirse a los Pensadores para sumirse en la búsqueda del pergamino de los dioses.
Los pentadrianos, empeñados en vengarse de los conquistadores circulianos, se dedican a urdir planes y conspiraciones para vencer a sus enemigos sin entrar en conflicto directo. Tal vez la clave de todo esté en los indómitos, que emprenden la investigación de enigmas enterrados hace mucho tiempo: secretos que podrían cambiar el mundo...
No os voy a desvelar nada de la trama, es un final muy completo, si ya de por si la autora nos tiene acostumbrados a cerrar muy bien los capítulos y a dejarnos con ganes de más, en esta conclusión se ha superado. Estoy segura que no gustará a todos los lectores, pero a mí me ha ganado de nuevo.
Regresar a Ithania ha sido un gran regalo, poder continuar la historia con la voz de diversos protagonistas, cada uno dando su punto de vista hacia el conflicto que podrá destruir los muros de los grandes secretos, fluctuando la solidez y la presencia de algunos personajes y transportando a otros a un segundo plano donde la carga de la narración recae de manera más suave.

Debolsillo ha cumplido con el gran reto de llevarnos a un mundo donde los Dioses gobiernan el mundo y los conflictos sociales y religiosos crean una sociedad desigual pero muy rica a la par.
Un final en 650 páginas que pasan en un suspiro, reconozco que me costó entrar de nuevo en la historia pero una vez recuperas ese hilo no puedes dejarlo ir, necesitas saber qué sucederá con los protagonistas y a su vez con los pueblos, con los Indomitos, los Circulianos, los Pentadrianos y los Dioses.
Trudi Canavan sabe cómo seducir al lector con su prosa fresca y su gran imaginario, es una escritora muy detallista que deja poco al azar, sus tramas tienen muchos detalles y el lector casi se puede hacer una imagen mental de las tierras, de los pueblos y de los personajes.
Un final sorprendente que dejará al lector satisfecho y con ganas de conocer nuevos mundos de la mano de su autora.