diumenge, 16 de febrer del 2020

La filla de la tempesta


Avui us presentem una obra impressionant que sorgeix de la ploma del gran Santi Baró. Ja ens va convèncer amb novel·les juvenils com “Fario” i ara ens ha encantat amb aquesta obra adreçada al públic adult.

A La filla de la tempesta coneixerem a la Mariana, una noia nascuda a Córdoba que arriba a Catalunya als anys seixanta en el boom de la immigració i una maleta plena de somnis i il·lusions.

El treball a Andalusia i les condicions de vida són molt precàries i per aquest motiu un allau de trens verds esperança arriben a Catalunya amb ganes de progressar i amb el boom industrial oferir als seus un millor futur més digne.

Però les decisions no són fàcils i molt menys emprendre un viatge cap allò desconegut.

La noia és molt espavilada i ben aviat aconsegueix una feina a una fabrica i el seu pare compra una parcel·la a una barriada gairebé deserta.

Per fi sembla que les coses comencen a rutllar bé i aconsegueixen estabilitat, moltes amistats i un gran acolliment a la terra catalana però una tempesta els sorprendrà i s’endurà els seus somnis aigua avall.

Sembla mentida com a vegades el destí o la casualitat es confabulen per no deixar aixecar cap!

Com afrontaran aquest nou cop del destí i de les forces de la naturalesa?

Prefereixo que ho descobriu vosaltres mateixos desgranat aquesta impressionant aventura que ens ofereix labutxaca.

Una historia en la qual Andalusia i Catalunya apareixen retratades molt fidelment en el marc històric de la Espanya de la repressió i els resquicis de la post guerra.

Clars i obscurs entre les cases humils de les barriades perifèriques i la riquesa de les cases benestants d’on destaca el verd de l’esperança dels trens.

És un gran homenatge al fenomen migratori més important de la Península Ibèrica tractant-lo molt més enllà que des de l’estadística i el nombre de personen que venen.

És una novel·la de sentiments que analitza molt profundament les emocions del moment de la partida, de l’arribada, del misteri i dels interrogants més humans.

És un gran tribut a tots els homes i les dones que van deixar casa seva per oferir un futur digne a les seves famílies i ningú millor que la Mariana per tal de mostrar-nos aquest moment.

La voleu conèixer? La voleu acompanyar?

Us asseguro que no us en penedireu doncs a més de gaudir d’una gran narració gaudireu d’una gran reflexió sobre la naturalesa humana i sobre un període històric del que es parla ben poc.