dijous, 18 de gener del 2018

Premis Serret Terra de Cruïlla



Per Àngela Sànchez Vicente

Avui us presentem els volums guanyadors dels Premis Serret Terra de Cruïlla, un veritable homenatge a les terres catalanes, als seus habitants i una gran convidada a la reflexió sobre el nostre món i la societat actual.

El I Premi Serret Terra de Cruïlla és Patrimoni existencial de la Catalunya rural de l’autor Francesc Roma i Casanovas.

És una obra que no deixa indiferent i ens mostra una aproximació als nostres avantpassats i a la seva manera de viure a través d’elements patrimonials estesos per la nostra geografia. 

Forns, cabanes, molins, trumferes, orris, tines, premses de vi i un llarg etcètera ens obren els ulls de les persones de les que venim, de com vivien i del que realment importava en aquells dies. 

Una demostració de que hem perdut el valor de l’essencial i ens donarien una bona garrotada si ens veiessin fent-nos un selfie amb algun dels objectes que ens presenten. 

Segur que si passegem per la Catalunya rural després d’aquesta lectura veiem el món i la seva evolució d’una manera més rica i diferent.


El II Premi Serret Terra de Cruïlla és El Sud de nou revisitat de l’autor Xavier Garcia.

És un volum en que aprendrem a través dels paratges preferits de l’autor i els seus llocs de referència allò que queda després de la devastació ecològica.

A la Terra Alta, des de la seva sinceritat ens fa una estirada d’orelles a la societat moderna doncs no ens adonem del mal que ens fem a nosaltres mateixos maltractant a la mare Terra que tant ens ha donat. Hi ha esperança per un món millor?

Amb la veu de biografies anònimes i amb la memòria de tot Catalunya tot és possible.

Mai s’ha de subestimar la saviesa popular i camperola.


Ambdós premis publicats per Cossetània Edicions ens ajuden a frenar el nostre ritme i a reflexionar sobre la nostra terra i la manera en que tot ha canviat. 

Els canvis sempre són positius?

Amb aquestes lectures us enriquireu del que era Catalunya i del que pot tornarà ser si tots ens conscienciem.

Dues obres que composen un binomi fantàstic i imperdible pels amants de la memòria i de les persones que van fer que estiguem om som.

No els deixeu escapar!