dimarts, 16 de juliol del 2013

Las sucias calles del cielo



Si voleu gaudir de bona literatura fantàstica no teniu més opció que obrir Las sucias calles del cielo del talentós Tad Williams.

Una novel·la fantàstica i urbana que no deixa indiferent, protagonitzada per en Bobby Dollar, un àngel un tant rebel que ens descriu el cel com un territori no tant ideal com pensa molta gent.

Ell el veu com una aglomeració de llumetes que habiten a la Ciutat Celestial, la única que hi ha a les alçades, l’arriba a comparar amb les desfilades de Disneyland i amb aquella sensació febril de m’ho crec tot perquè si.

I si el món acabés com repercutiria al cel i a l’Infern? Aquest àngel sap masses coses i moltes les sap d’animetes que finalment estan al infern. 

Estem davant d’un àngel pecador?

Un vocabulari fresc i actual amb girs "maleducadots" anima a la lectura, a més, és molt visual a l’hora de les descripcions gràcies al passat com a escriptor de novel·la gràfica d’en Tad.

Una novel·la que la qualifico com a “canalla” o “gamberra” en el millor dels sentits d’ambdues paraules. Què és això dels àngels que mai han trencat un plat? Què sempre estan dedicats a les oracions i a les lires? No, un àngel també pot pensar en ell mateix i qüestionar-se l’entorn on habita. 

Per  a ell cabrejar-se perquè encara no ha conegut a Déu és fonamental. 

Tot i que l’ambienta al cel simbòlic cristià no desestima a les altres religions ni les desqualifica, un valor a tenir en compte doncs no seria massa agradable entrar en conflictes teològics en una novel·la on aquesta qüestió no n’és el centre.

La ploma magistral i la imaginació de l’autor ens regalen aquesta novel·la que segueix l’estela de les seves obres anteriors com “Añoranzas y pesares”, “La canción del Cazarrabo” i la saga de Otherland però donant-li un sentit més unitari. 

S’agraeix que de tan en tan es puguin llegir volums únics, com la fantasia dóna per molt i els límits són molt difuminats gairebé sempre ens trobem amb trilogies o sagues que, potser, acaben derivant massa i perden la seva essència inicial.

Com a seguidora de la literatura fantàstica des del grans Mestres com H. G. Wells fins a Orson Scott Card, crec que la selecció de títols que ens ofereix RBA-Fantástica és dels més complerts i valuosos que podem trobar al mercat avui dia.

Sovint es publica qualsevol cosa com a fantasia i, també es cau en el parany de comparar-la o posar-la al nivell de la ciència ficció. En aquesta selecció veiem clarament que els elements i els personatges de l’imaginari són els protagonistes de les seves planes però es barreja amb una novel·lització traduïble a les històries humanes.

Molt recomanable a tothom, però és genial per aquells que es vulguin ficar al món de la fantasia, un món fantàstic per descobrir.