divendres, 25 de juliol del 2014

Els llibres d'A

Per Eva de las Heras i Mestres


La imaginació de l’ésser humà és inabastable, Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson) ja ens ho va demostrar en Alícia en terra de meravelles, quan semblava que aquesta era finita, Michael Ende en La Història interminable ens va mostrar la capacitat d’allargar-la tal com la persona vulgui, i quan la necessitàvem podíem entrar i sortir i fer-ne ús d’ella mitjançant un armari com  a  Les Cròniques de Nàrnia de C.S Lewis, però finalment ens calia la peça que ens facilités la quadratura del cercle, l’obra mestra que ens permetés fusionar tots aquests mons de manera ben sintetitzada, esquematitzada i sobretot, que facilités l’accés a un univers que està format per la innocència de dos germans i una infinitat de personatges, que no són ni tant lletjos ni tant dolents, on la diferència és un valor afegit i no un motiu d’exclusió, això s’ha posat de manifest en Els Llibres d’A.

L’autor, J.L. Badal (Ripollet, 1966), ha posat molt d’èmfasi en crear dos mons paral·lels que permetin accedir i sortir sempre que els protagonistes ho desitgin. Un món, el real, on hi troben la complicitat d’un avi, entranyable, que els ha guiat pel camí de la llibertat i la imaginació; l’altre, senzillament és el món de fantasia, d’aventures, d’amor, d’amistat, ... . 

Les aventures són ràpides, amb finals sorprenents i sobretot ben conjugades les unes amb les altres, l’esquema és de tres parts, que podrien haver estat una trilogia. 

Els petits detalls al llarg del relat, posen de manifest la catalanitat de l’obra, els espais on es desenvolupen les històries, personatges i comentaris, han ratificat aquesta postura.

També, cal matisar la presentació al llarg del llibre d’un eixam de personatges, que amb la paciència d’un avi, l’autor sempre ens ha presentat la història de cadascun d’ells, i això ens permet llegir una trama que està fonamentada en un munt d’històries, fent que el valor de tota aquesta informació és inqüestionable, on ens trobem amb  personatges humans i fantàstics, personatges impossibles i personatges increïbles. 

La contraportada de llibre ja manifesta un seguit d’intencions, que un cop llegida l’obra, només puc dir que el propòsit s’ha assolit.

El llibre ha estat editat per La Galera, amb una edició de magnífica presentació que ha fet recordar l’imaginari d’un llibre antic, alhora, es complementa amb unes il·lustracions, realitzades per Zuzanna Celej, que han afegit el punt suficient per catalogar-lo de llibre de necessària lectura pels nostres infants, i si li afegiu un xic de paciència fins i tot crec que és d’obligat compliment la lectura en família.