dilluns, 26 de maig del 2014
La cuinera
Poques coses puc dir d’aquesta brillant, excel·lent i
incomparable escriptora que no hagi dit un miler de vegades.
Coia Valls és una de les autores més
reconegudes en llengua catalana i el seu secret recau en la seva habilitat de
transportat al lector a èpoques i llocs ancorats en el temps però que al anar
llegint es transformen en present pel lector.
Amb ella podem gaudir d’una prosa fresca, gens
recargolada i molt sensible, una lectura que es va fonent amb el lector fins
arribar al cor, l’ànima i el cap, un art molt difícil d’aconseguir i que en la
seva ploma sembla una qualitat innata i senzilla, planera, realment el lector perd
el món de vista i s’endinsa en una vida aliena a la seva però que recordarà
durant molt de temps.
Les seves histories deixen regust dolç al paladar, son
subtils i encoratgen al lectors a descobrir molt més del que s’amaga rere les
planes que conformen una novel·la molt ben estructurada, amb un fil argumental
definit i quelcom més que va més enllà.
Crec fermament que el que les seves novel·les transmeten
d’ella, és un cor generós, una personalitat contundent i una amistat que regala
sempre amb un somriure.
Després de gaudir amb “La princesa de jade”, “El
mercader” i “Les torres del cel”, per fi podem gaudir de la seva darrera
novel·la publicada per Ediciones B, La cuinera és molt més que una novel·la
històrica, és la historia de superació d’una dona amb gran talent i capaç de
captivar amb la seva feina rere uns fogons.
La nostra nova amiga és la Constança, una jove que deixa
enrere les seves arrels i la seva terra per arribar a la nostra, a una
Barcelona convulsa on hi viuen els seus avis, és una dona dolça, un xic
descarada però amb un caràcter ferm, sap allò que vol i lluitarà per
aconseguir-ho.
La Constança somia en ser una gran cuinera, però el fet
de ser dona en una època dominada pels homes li farà les coses molt difícils i
qui sap si mai podrà aconseguir el seu somni.
La seva travessia amb vaixell des de Lima fins a
Barcelona ens comença a mostrar una jove amb empenta i tot allò que deixa
enrere, el seu amic Iskay, un indígena de la tribu dels quítxues amb qui des de
petita a compartit somnis i secrets vora el Rímac.
Un contrapunt entre la natura i la senzillesa d’un món
que és va allunyant poc a por per mostrar-nos un nou port on la seva vida
canviarà.
Totes tenim dins nostre una Constança, una part de
nosaltres amb somnis i esperances, amb ànsies de lluitar per allò que sembla
gairebé impossible i alhora trobar el nostre lloc en el món.
Foto de X.R.Trigo |
Molts de nosaltres no donem gaire valor al fet d’arribar
a casa i trobar el plat a taula, no ens parem a pensar en la persona que ha
dedicat el seu temps i esforç per a preparar quelcom amb tot el seu amor i
pensant en la persona que seurà a taula.
La cuina és un plaer i un art, tant per qui el fa com per
qui el gaudeix, i un pecat per aquells que fan dieta i amb aquest llibre han
hagut d’empassar-se la salivera.
La cuina és indivisible a les tradicions i a la cultura
de cada lloc, un element que reuneix a les famílies i que aporta records de la
infantesa.
Una novel·la plena de contrapunts, de contrastos i
aromes, un plat ben construït on cap sabor solapa els altres, ric en textures i
colors, marinat per un ambient on gaudir de la cuina ja sigui senzilla o
complexa.
La cuinera és en si mateixa un menú
complert de cinc estrelles.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)