diumenge, 25 de novembre del 2018

El ratpenat


labutxaca ens presenta la primera aventura del nostre estimat inspector Harry Hole, fill pròdig d’en Jo Nesbo, un dels millors escriptors del gènere negre noruec dels nostres temps.

El ratpenat ens transporta a la càlida Sydney, on les altes temperatures i l’impressionant paisatge faran estralls entre els lectors.

Allà el nostre inspector treballarà amb en Andrew Kengsinton, un detectiu d’homicidis aborigen amb un punt de vista força distant de la seva.

La víctima d’aquest cas es una jove noruega, Inger Holter, una estrella menor de la televisió, que ha sigut trobada entre les roques al peu d’ un penya-segat i en unes condicions que mostren en el seu cos un gran patiment abans de morir.

Un dels punts forts i que no hem d’oblidar en aquesta novel·la és el fet de ser la carta de presentació d’en Harry Hole i per a tots aquells que ja el coneixem gràcies a “El pit-roig”, “Nemesis”, “L'estrella del diable”, “El redemptor”, “El ninot de neu”, “El lleopard”, i com a novetat editorial podreu trobar en breu la segona entrega de la saga  "Escarabats" que també publicarà l'Editorial labutxaca, ens ofereix aquelles petites peces que acaben conformant el veritable caràcter del personatge i més d’un perquè quedarà resolt.

En aquesta entrega veiem un reguitzell de possibles culpables, molts esquelets als armaris i moltes preguntes amb difícils respostes. ¿Serà Evans White, el seu nuvi, l’assassí? ¿Què feia ella amb un capo de la droga? El cas sembla força tancat fins que una sèrie de desaparicions i assassinats sense resoldre faran trontollar les primeres hipòtesis.

En Hole és un personatge turmentat i en cada cas intenta redimir part de la seva ànima, molts clarobscurs té aquest personatge, però la seva personalitat, la seva ment deductiva i la seva tossuderia el converteixen en un detectiu amb grans recursos i bons resultats.

La prosa de l’autor és molt dinàmica, manté al lector en tensió i atrapat en una voraç lectura, no sabria descriure en una sola paraula la genialitat d’aquest home dinàmic, cul inquiet, afable i proper que s’amaga rere un personatge que per moments t’encisa i per moments t’entren ganes de donar-li una coça.

No és d’estranyar que el seu autor amb aquesta novel·la guanyés el Riverton Prize  a la millor novel·la negra noruega l’any 1997, i el premi Glanyckeln a la millor novel·la negra escandinava l’any 1998.

El ratpenat és un best-seller de caire mundial.

No hi ha res millor que descobrir per un mateix si el seu èxit serà efímer o sòlid en el temps que llegint precisament aquesta primera entrega on els sentiments són més convulsos i la trama sedueix pàgina a pàgina captivant al lector a descobrir per ell mateix qui podria ser l’assassí.

Aquí us deixo les primeres planes, gaudiu-les i segur que us retrobeu amb un nou vell amic a les llibreries.