diumenge, 20 d’octubre del 2013

El fruit del Baobab



Per Maria Valle Viña


Edicions 62 ens presenta una novel·la de Maite Carranza, una novel·la intensa i compromesa.

A la novel·la “El fruit del Baobab” ens parlen sobre la mutilació genital femenina, una pràctica encara habitual a molts països africans, el xoc de cultures i  la immigració centren també  gran part de la novel·la.

Dos mons, dues cultures, tres vides plenes de dilemes. La Lola, una pediatra separada de fa poc, sap que als seus trenta-nou anys li queden poques oportunitats per ser mare. L’Aminata, en canvi, una jove gambiana, ha decidit que no vol tenir més fills, la feina és incerta, acaba de descobrir la intenció del marit d’afegir una segona esposa a la família i la filla gran s’ha tornat rebel. La Binta, efectivament, en plena eclosió adolescent, està disposada a trencar els tabús i les tradicions de la seva família. La Lola de mica en mica es guanya la confiança de l’Aminata i la Binta i s’hi involucra perillosament. 

El llibre es divideix en tres parts, la primera es diu "Àngels mutilats". En tota aquesta primera part ens expliquen tres històries diferents que a poc a poc confluiran. El títol de la segona part és "El ganivet de la Ngansimbah" i aquí el conflicte amagat creix fins esclatar en "La llavor africana", la tercera part que tanca el relat amb la presa de decisions que crearan una nova situació i un horitzó d’esperances. 

L’autora de la novel·la és Maite Carranza, llicenciada en Antropologia i ha estat professora de Llengua i Literatura en un institut de batxillerat. És coneguda com autora de novel·les juvenils tals com “La guerra de les bruixes” que s’ha traduït a vint-i-cinc llengües. L’any 2010 va obtenir el Premio Nacional de Literatura Infantil i Juvenil amb “Paraules emmetzinades”. Després de “Sin invierno” amb “El fruit del Baobab” fa el salt a la literatura per adults. 

El fruit del Baobab és editat per l’editorial Grup 62 que va néixer l'any que li dóna nom. Edicions 62 ha estat pionera, a Catalunya, en la incorporació d'escriptors contemporanis de tots els camps i procedències, i ha promogut també, per mitjà de col·leccions específiques, en aquest cas el llibre forma part de la col·lecció El Balancí, la difusió dels clàssics universals de la literatura i del pensament i dels clàssics de la literatura catalana. Publica obres de pràcticament tots els gèneres i en totes les modalitats d'edició. El seu ritme actual de publicació és d'una centena de títols nous cada any.

Tal i com ens presenta Edicions 62 el llibre “El fruit del Baobab” és una novel·la emotiva que mostra el xoc entre dues cultures i els estrets vincles que teixeix la solidaritat femenina. Una història difícil d’oblidar en què descobrim les lluites i renúncies de les dones i les llums i ombres de la societat actual. 

Us deixo amb un fragment molt present al llibre:

“Caminen soles, l’una al costat de l’altra. Mare i filla. L’una pensa que ha avançat massa de pressa en les caselles de la vida. L’altra pensa que la vida es cruel. La filla pren la mà de la mare. La mare no se sent tan sola. Són dues dones que caminen per Mataró. Potser un dia seuran juntes a l’ombra del baobab i beuran del seu fruit”.