dijous, 19 de juny del 2014

CONCURS: No està escrit a les estrelles

FACEBOOK

 


TWITTER 

 



Cas obert



Per tots aquells que pensàveu que la novel·la negra es centrava geogràficament a plomes nòrdiques esteu ben equivocats, de la mà de RBA i la seva copiosa selecció de novel·la negra ens apropen una novel·la d’un escriptor hebreu i centrada en el seu context més proper.

Us estem parlant de Cas Obert, la primera novel·la d’una sèrie que protagonitzarà l’investigador Abraham Abraham. 

La ploma misteriosa i tensa d’en Dror Mishani ens porta un nou concepte d’investigació, de suspens i una nova manera d’interpretar el gènere.

Disposat a quedar-se en el món de les lletres el màxim de temps possible, ens presenta al que serà el protagonista de tota una sèrie, un investigador que argumenta que allà, a terres de la mitja lluna mesopotàmica no hi ha literatura negra doncs no hi ha casos reals d’assassinats en sèrie, segrestos ni violacions... està en lo cert? Està en una bombolla tan gran de violència que ja no hi troba diferències?

El nostre nou protagonista és dibuixat amb molt detall i la seva evolució i canvi de mentalitat rau en el moment en que li entra a comissaria un cas que és més tèrbol que amb els altres que ha treballat fins ara.

L’Ofer, un nano de setze anys ha desaparegut sense deixar cap mena de rastre i els sospitosos habituals no són subjectes de ser els culpables... Només sabem que no va arribar a l’escola situada a Holon, un dels suburbis de Tel Aviv. Què pot haver passat? Qui hi ha al darrera? El trobaran? Viu o mort?

Masses preguntes que obligaran a un Abraham Abraham culpós sobre els prejudicis socials a endinsar-se a la perifèria de la ciutat, als suburbis on els problemes es magnifiquen i les solucions semblen esvair-se en l’aire contaminat.

La novel·la que ens ocupa té un rerefons sobre el context geogràfic i els problemes de diferencies de ciutats a perifèries que ens convida a desenvolupar el nostre sentit crític i poder formar-nos una opinió sobre el que passa allà.

Narrat amb agilitat i amb un ritme que enganxa molt al lector, anirem desgranant una gran història que servirà com a carta de presentació tant de l’autor com del protagonista.

Per si he d’apostar, crec que és una gran col·lecció, una bona idea que dista dels estereotips i que ens dóna una nova volta de cargol al gènere en si.

Coneixeu a l’Abraham Abraham abans de que surti la nova entrega. Serà el nou Hèrcules Poirot? La nova Miss Marple? El nou Sherlock Holmes? Només el temps ho dirà, mentrestant només ens hem de preocupar de gaudir d’aquesta història.

Us animeu a fer el viatge? Travesseu la frontera?