dimecres, 3 de gener del 2018

El gran llibre de les criatures fantàstiques de Catalunya



Editorial Comanegra ens presenta un llibre fantàstic ple de fantasia i d’un imaginari creat a la nostra terra. El gran llibre de les criatures fantàstiques de Catalunya recull allò que temps ençà era benaurat i temut a parts iguals pels nostres avantpassats.

Quan s’imposava la tradició oral i no es vivia en una ciència cega, aquells que vivien als pobles, treballaven als boscos o senzillament feia camí entre un poble i un d’altre, els contes i les rondalles els impregnaven i acompanyaven.

Qui ha dit que la màgia i els essers fantàstics només són patrimoni d’uns pocs, diuen que tots els contes parteixen d’una realitat que amb el temps ha evolucionat i canviat, però no seria fabulós poder creure que més enllà de tot plegat hi hagués un món diferent on la terra, l’aire, el foc i l’aigua regien la vida dels que hi conviuen?

En aquesta edició acurada, trobareu els textos de Joan de Déu Prats qui amb gran majestuositat ens presenta uns essers que dins la literatura reapareixen de la mà dels Germans Grimm o de Carroll, a les Sagrades Escriptures, a la mitologia Grega i a infinitat de contes tradicionals d’arreu destacant on els podríem trobar a casa nostra.

Cada una d’aquestes acurades descripcions ve acompanyada de delicades i acurades il·lustracions de Maria Padilla qui remarca el petit detall i juga amb els colors terrossos i freds amb excepcions com el Marraco o el Rei Carnestoltes, la majoria d’elles a plana completa encara que alguna de les descripcions accepta algun detall més petit i complementari.

No serè pas jo qui jutgi si varen existir o si existeixen, però m’agradaria pensar que l’imaginari català és tan o més ric que el que se’ns imposa des de la gran pantalla. La màgia de la màgia és que allò més increïble pot estar a tocar i que les il·lusions òptiques poden no ser-ho, sinó que som nosaltres que en la societat en la qual vivim i ens regim, a certa edat deixem de creure en allò que considerem fantasia i ens oblidem de somiar.

Aquest exemplar és ideal per a ments curioses i obertes, per a menuts i no tan menuts, per aquells que creuen en veure més enllà i en aquells que la seva ànima a mantingut captiva part de l’essència de la innocència de la infància.

Com a docent el recomano com a lectura en família, per compartir una estona entre els grans i petits, entre germans i entre amics, una manera d’apropar literatura, geografia i potser realitat o ficció, però aquest darrer punt tant se val, gaudir de la lectura i de la fantasia és un punt clau per a lectors poc acostumats i mandrosos.

La nostra Terra és màgica i ara en teniu l’oportunitat de descobrir-ho.