dijous, 24 de desembre del 2015

Un pont de silenci



Avui tenim el plaer i l’honor de presentar la novel·la Un pont de silenci de Carme Osan que ha estat guanyadora de la primera edició del Premi Literari Autor Revelació, un guardó de narrativa en català que tindrà periodicitat anual i que convoquen l’Editorial Rosa dels Vents i l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.

Carme Osan i Tort és llicenciada en Història per la UB i aquesta és la seva primera novel·la, i de ben segur que no pas la última.

Ens trobem davant una magnífica novel·la ambientada a la Barcelona dels fets més transcendentals del segle XX, que ens parla de secrets familiars, guerra, ideals i les voltes del destí, inspirada en una història real i en la qual els sentiments prenen el protagonisme.

Partint d’una realitat, l’autora ha fet créixer l’arrel i ha ficcionat una obra de personatges i sentiments embolcallada en un període fosc com la Guerra Civil i les darreries del franquisme, encara que la tracta com a marc històric de la novel·la per centrar els personatges i crear un fil conductor, però la historia en si no recau en aquest fet, encara que funciona com a catalitzador.

M’agrada molt com la pròpia autora defineix la seva novel·la, i permeteu-me que citi les seves paraules en la definició del cor que s’amaga entre les seves planes: “l’oblit de la memòria, la memòria per no oblidar i les voltes del destí que a vegades converteixen l’oblit en la memòria i la memòria en oblit”

Acompanyarem la Rosa i l'Àngela, dues dones que passaran per situacions personals tan convulses com l'època que els ha tocat viure. Mitjançant una narració intimista que mostra el millor i el pitjor del que els éssers humans som capaços, serem testimonis de l'amor, l'amistat, l'odi, les mentides, els sacrificis i les renúncies de les dues protagonistes.

Una novel·la que sedueix al lector i el convidar a gaudir de la lleugeresa de la ploma de l’autora, qui amb traç segur i ferm despulla l’ànima dels seus personatges per mostrar-nos una solidesa i fermesa de caràcter.

De la mateixa manera la pulcritud i detall amb el qual tracta l’època denota el seu coneixement de la historia real i la solidesa dels seus estudis, un compendi que crea un equilibri en el marc de la novel·la que no la fa pesada ni carregosa.

Una aposta segura per regalar i autoregalar, per gaudir amb un bon cafè calentó i compartir-la després amb aquells a qui s’aprecia.