dimarts, 4 de maig del 2021

SWING

Per Àngela Sánchez Vicente

Després de l’èxit de públic i de critica aconseguit amb “La casa de la frontera” amb el que va guanyar el premi BBVA Sant Joan avui ens retrobem amb un dels autors que val la pena descobrir.

En Rafael Vallbona torna a les llibreries amb SWING Allà on la vida venç, una obra vital, coral, significativa, emotiva, reflexiva... És una obra per gaudir-la com una bona recepta en que cada ingredient és necessari i a més hi ha la mesura justa.

Amb aquesta obra l’autor ens apropa una biografia del que va ser la primera meitat del segle XX, amb les seves llums i ombres i els personatges que vivien i somiaven en aquells temps.

A través de la història de l’Enric Torres ens mostra com la vida es composa com un piano de tecles blanques i d’altres de negres en un moment en que per crear una melodia ambdues són necessàries.

Només els somiadors i els lliures sortiran il·lesos d’una època tan convulsa en que la llum de l’espectacle del Paral·lel es contraposa amb el feixisme italià.

L’Enric està enamorat de la musica i sent que el jazz viu a la seva ànima. Per a ell aquelles improvisacions simbolitzen el futur, les ales per volar i la capacitat d’arriscar-se a la llibertat en una època en que els règims eren més aviats rectes i repressors.

Quan la seva banda musical es dissol ell persegueix el seu somni fins els carrers de Harlem amb la idea de crear des de nova York un món millor.

Els contrastos no l’espanten, ell viu cap al futur i cap als seus anhels amb una força vital inesgotable.

El seu globus de positivisme es veu en un núvol d’agulles amenaçadores quan torna a Barcelona i descobreix la desesperança que s’ha instal·lat als carrers juntament amb la pèrdua de fonaments com la llibertat, la igualtat i la tolerància.

Ell ha viscut i ha gaudit d’un món ben divers que l’ha enriquit i ara res d’això existeix al seu entorn.

Com afrontarà aquesta pujada als cels i davallada als inferns?

Com a la pròpia obra de Dante el seu treball interior i personal definiran la seva vida i el seu nou destí.

És una obra que homenatgeja a la banda real Red Ribbon’s i a tots els que varen viure la primera meitat del segle XX amb les seves constants pujades i baixades.

És una obra imperdible, ben documentada i amb un protagonista que enganxa i encisa.

No us perdeu aquesta obra espectacular que us presenta Edicions 62!

És una meravella per descobrir!