dimecres, 16 de setembre del 2020

Entre nosaltres


Abans de començar vull felicitar a l’editorial Llibres del Delicte per la seva aposta per una nova col·lecció que convida al lector adolescent a llegir histories escrites per ells i per a ells.

Avui us presento el primer títol de la col·lecció Delictes juvenils, Entre nosaltres és la primera novel·la d’una jove escriptora de setze anys que te molt camí per recórrer i que espero poder tornar a gaudir de la seva prosa.

Aina Huix s’endinsa en el món propi d’un Institut on un dels seus estudiants de primer de Batxillerat, en Dani, ha sigut assassinat i tots els seus companys de classe són sospitosos, tots tenien algun motiu per voler-lo veure’l mort.

Aquesta trama que ens presentarà als seus companys donant-los veu pròpia i narrativa crea un afecte de prisma mostrant-nos un moment, una acció des de diversos punts de vista, fet que dona una dinàmica molt interesant pel lector jove.


La historia d’en Dani serà l’eix que ens mostrarà part de la vida adolescent, l’amor, les relacions entre ells i amb la família, els seus problemes, bulling, drogues, sexe, violacions...

Potser toca masses pals i la historia de l’assassinat queda una mica diluïda, però a la vegada ens mostra un reflex de la vida real, de com aquests joves s’enfronten a problemes que no existeixen per desgracia només en el món dels adults.

Amb aquesta novel·la crec que se’ns mostra que els joves volen tenir veu pròpia en el món literari, apropar els temes a la seva realitat i donar-li un punt negre que resulta força atractiu i seductor.

La prosa de la jove autora és fresca, dinàmica, addictiva, sincera i força realista encara que copsa masses temes i personatges en poques planes. Les seves descripcions són acurades i els seus protagonistes estan força ben construïts amb personalitats molt diverses i capaços de mostrar-nos les llums i les ombres de la vida sense tenir en compte les edats dels personatges.

Només us puc recomanar que descobrir aquesta lectura per vosaltres mateixos i per descomptat molt recomanable pels joves que no estan acostumats a llegir.