dimarts, 3 de setembre del 2019

No tornaran vius


La primera novel·la d’un atemptat de l’islamisme radical a Catalunya

Avui us presentem l’obra No tornaran vius, pionera en la seva temàtica i sobretot en el tractament de l’islamisme des de múltiples vessants.

El seu autor, en Xevi Sala, ens situa pocs mesos després del doble atemptat de l’islamisme radical a Catalunya i investiga els com i els perquès des de diferents punts de vista per procurar abastir el relat des de totes les facetes possibles per tal que entenguem una mica més el què va passar.

Parteix d’un fatídic fet real i a partir d’aquí la ficció s’entrellaça amb una gran tasca de documentació per part de l’autor per presentar-nos una obra que plasmi fidel i dignament el que bullia aquells dies.

L’acció es centra en l’Hhas, un nano de divuit anys orfe de pare i amb poques possibilitats al seu futur que intenta passar desapercebut encara que amaga un secret. 

Ell va ser temptejat per compartir els plans i freqüentava La Colla.

Ningú ho sap? Segur?

Ben aviat notarà com un periodista li està respirant al clatell i aquest necessita una gran noticia i sap que ell li pot donar o inclús ser-ne el protagonista.

Aquest periodista juntament amb una psicòloga dels serveis socials una mica maldestre i un policia marcat pels atacs es combinen en el esdevenir de les planes per a mostrar la ressaca emocional dels atemptats.

La culpa, l’heroisme involuntari, les víctimes desapercebudes... Ingredients indispensables per un còctel perfecte.

L’autor s’abasta del dolor, de la incomprensió i d’una forta reflexió sobre la violència i el mon que l’envolta per presentar-nos una obra amb un alt contingut didàctic.

De la mà de Columna ret homenatge a un fet que va sacsejar Catalunya un tràgic dia d’agost.

Una obra que immortalitza i ret homenatge a un succés que va deixar Catalunya paralitzada i muda.

Dóna veu als que ja no poden parlar, als que van patir i als que estan a l’altre banda.