dimecres, 30 de desembre del 2015

Alícia al País de les Meravelles



En el 150è aniversari de la publicació del gran clàssic de Lewis Carroll, Estrella Polar ens presenta aquesta magnífica edició que avui tenim el plaer de presentar-vos d’ Alícia al País de les Meravelles.

Lewis Carroll és el pseudònim amb què és conegut en la història de la literatura Charles Lutwidge Dodgson (Daresbury, Cheshire, 27 de gener de 1832 - Guildford, Surrey, 14 de gener de 1898), sacerdot anglicà, lògic, matemàtic, fotògraf i escriptor britànic, conegut sobretot per la seva obra Alícia al país de les meravelles (1865).

No us parlaré més de l’autor, ja que el que avui ens interessa es conèixer bé l’Alícia, una nena que va caure per un forat arribant a un món oníric i màgic on el surrealisme es barreja amb la realitat de l’època mostrant-ne temes tan distants entre ells com les bones maneres a taula (l’hora del té), l’entrada a la pubertat (canvis de mida) i com el món màgic pot ser tan caòtic i desconcertant com el real.

En aquesta obra apareixen alguns dels personatges més famosos de Carroll, com el Conill Blanc, el Barreter, el Gat de Cheshire o la Reina de Cors, els quals han cobrat prou importància per a ser reconeguts fora del món d'Alícia.

La narrativa d’aquest conte es basa en els jocs de paraules i en la barreja de gèneres, de manera que enmig de la narració apareixen cançons i petits poemes infantils, fet que crea per si mateix un estil únic digne d’admirar, fet que copsa a la perfecció la traducció de Salvador Oliva.

Però, que ens ofereix aquesta edició especial d’Estrella Polar?

Primer de tot m’agradaria parlar de les il·lustracions de Júlia Sardà que desmitifiquen del tot l’adaptació Disney que tots tenim a la ment, són molt detallistes, les il·lustracions grans estan formades per detalls molt petits i simbòlics. Les personificacions dels animals són plausibles. Aquestes il·lustracions, que podrien estar emmarcades, fugen de les imatges més icòniques i es centren en l’Alícia més que mai.

Amb una paleta de colors matisats i secundaris, on destaquen els colors ocres, blanc i negre en el seu punt just sense sortir-se de la gama a excepció del vermell en la Reina de cors i les cartes, cosa que dona encara més força als personatges.

Segueix a la perfecció el fil conductor del conte donant a cada il·lustració sentit propi i complex.

D’altra banda m’agrada molt com s’introdueix el conte amb el poema “En una tarda d’or” que bàsicament explica el moment en que va néixer l’Alicia a la ment de l’autor i el fet d’oferir una breu biografia de l’autor a l final, creant un volum molt complert i ordenat.

Estem massa acostumats a que els contes passin pel sedàs posteriors al autor, tanqueu els ulls i penseu en l’Alícia, la majoria de vosaltres ha vist la nena rosa del vestit blau, oi? Doncs bé, aquesta edició s’allunya creant una nova Alícia mantenint l’essència del seu autor.

Moltes vegades associem la paraula clàssic en lectura per adults, però els contes són el reflex dels clàssics de debò, els Germans Grimm, Charles Perrault, Hans Christian Andersen entre mols d’altres han conjurat la veritable màgia de la nostra infància.

I aquesta edició és una mostra clara que no només es pot gaudir d’una gran historia sent menut, sinó que a molts adults els agradarà rebre aquesta edició, ja sigui per recordar quan els hi explicaven de petits o per retrobar-se amb vells amics amb pressa o amb ganes de prendre el té.

Acabaré aquest breu homenatge amb un pastís d’aniversari. Esteu tots convidats, però recordeu no fer tard!