dilluns, 5 de setembre del 2016

Els Güell



Per Àngela Sánchez Vicente


Avui us parlarem d’una de les novel·les que més ens ha agradat aquest estiu.

Si som de Barcelona o Catalunya o si simplement tenim les terres catalanes al nostre cor i admirem als grans personatges que l’han dut a l’esplendor en cada moment de la seva constant expansió hem de posar atenció en una de les nissagues que més ha fet per aquest territori.

Si, parlem de la família Güell.

A Els Güell descobrirem una Catalunya que batega al ritme del modernisme, del Franquisme i dels nous plans urbanístics.

Desmitifiquem que la única estrella reconeguda internacionalment és Eusebi Güell, el grandíssim mecenes de l’arquitecte Antoni Gaudi i ampliarem la nostra vista fins a conèixer a més membres de la família que també varen protagonitzar grans esdeveniments i fites històriques.

Un dels primers expedicionaris que va entrar a la tomba del Tutankamon tenia com a cognom Güell, una de les veus que va explicar al Rei el primer memorial de greuges també era un Güell, el redactor de les bases de Manresa també era un d’ells, un dels redactors de la Constitució Espanyola també formava part de la família, l’amfitrió de les trobades entre Francisco Franco i Joan de Borbó un cop més era un Güell, també varen donar asil a Mossèn Cinto Verdaguer.

Tantes coses en una sola nissaga?

Amb la ploma històrica de l’Andreu Farràs descobrireu una biografia sobre una nissaga que no té cap límit. Eren poderosos, amb ments inquietes i així ho varen mostrar. 

Crec que en aquells moments no eren massa conscients de la repercussió o sonoritat que tindria el seu cognom a nivell mundial i tot i que uns membres de la família van ser més celebrats que d’altres en aquesta novel·la trepidant veurem com cada un d’ells tenia unes aspiracions, uns somnis i el sentit unitari de la família i el llegat que ens han regalat.

De la mà d’Edicions 62 podem gaudir d’una novel·la històrica de les que em declaro totalment fan. 

Realitat cent per cent pura explicada de manera amena i ben documentada en un marc preciós i amb molta cura i respecte. És una obra altament didàctica.


L’autor us regala la oportunitat de trobar-vos amb ells i sentir el que pensaven, el que feien i per on es movien? 

És l’antídot perfecte per afrontar la tornada a la feina o als estudis!