dimecres, 9 de novembre del 2022

Riccardino

Per Àngela Sánchez Vicente

Avui ens retrobem amb les lletres aclamades del mestre del misteri sicilià Andrea Camilleri però en la seva obra en que s’acomiada del seu fill literari.

Ell i el Comissari Salvo Montalbano han fet un duo invencible en quan a novel·les detectivesques per la gran personalitat que li va atorgar obra rere obre i també gràcies als tresors de Vigata, les tradicions sicilianes que ambdós tant gaudien i dels personatges corals que tant volum li donaven a la narració.

Sempre amb una trama que sembla senzilla d’inici però que resulta un cabdell que s’ha d’anar desfent poc a poc a base de descobrir enigmes i anar donant resposta a aquests de manera veraç i un xic creativa i personal.

El seu segell de qualitat rau en tots quests items i també en el poder crític que l’autor expressava en els seus llibres vers la societat, la política, les relacions humanes i el mon en general.

L’obra Riccardino es una sorpresa tant per la trama com per la manera desenfadada en que està escrita i es desenvolupa.

Una cloenda a un personatge molt al seu estil i que no decep als seus lectors voraços encara que llegir les seves darreres planes deixa un regust amarg per tots els que hem gaudit de les seves novel·les.

Aquesta obra data de 2005 però l’autor i l’editorial no varen estar segurs d’acomiadar-se del seu públic fins 2019.

Nosaltres podem gaudir d’aquests tresors de la literatura europea gracies a la tasca de traducció d’en Pau Vidal.

Envolicat en la investigació d’un assassinat que succeeix en el cor d’una colla d’amics que comparteixen masses coses, en Montalbano decideix desdibuixar-se si el seu pare literari no li deixa fer les coses com ell vol i s’inicia un anar i venir d’idees que semblen un diàleg entre ells.

Una discussió argumentada i algunes discrepàncies que porten a un final sorprenent on ambdós demostren la força que exerceixen l’un sobre l’altre.

Un debat entre el Montalbano televisiu i el comissari més personal entre els interrogants de la pròpia investigació.

Sembla un doble llibre entre el debat del protagonista i l’autor i la trama del misteri a resoldre.

És una obra que no deixa indiferent i alhora és innovadora conservant la seva essència.

Edicions 62 ens regala aquesta darrera entrega però per aquells que li agafeu afició o voleu rellegir les millors obres de tan celebrat autor, podeu trobar títols com  El somriure de l’Angélica, El joc de pistes, Joc de miralls, Un dissabte amb els amics, Una escletxa de llum, La forma de l'aigua, El lladre de pastissets, El gos de terracota, La veu del violí, L'excursió a Tíndari, L'olor de la nit, Un gir decisiu, La paciència de l'aranya, La lluna de paper, Foguerada d'agost, Les ales de l'esfinx, La pista de sorra, El camp del terrissaire, L'edat del dubte i La dansa de la gavina entre molts d’altres.

Són èxits assegurats!

No deixeu de viatjar de la mà de l’autor a la Vigata més autentica, a conèixer als seus protagonistes i a descobrir els misteris que tan trenquen el cap al Comissari i al seu equip.

És una col·lecció que enganxa!