dijous, 3 de maig del 2018

El gran llibre dels indrets fantàstics de Catalunya


Una cosa que està clara és que no tots veiem el món de la mateixa manera i fins i tot m’atreviria a dir que ni nosaltres mateixos la veiem igual depenent de la nostra edat o dels cops de realitat que ens dona la vida.

El que ha de quedar molt clar que aquells que veuen el que només es pot sentir, aquells que veuen i creuen en un món on la fantasia existeix i ésser més o menys divins conviuen a casa nostra, poden no estar gens equivocats.

A El gran llibre dels indrets fantàstics de Catalunya descobrireu que aquí no tenim la Nessi i el seu llac, però que la mitologia grega va arrelar a casa nostra i conviu amb nosaltres encara que no tots els puguem veure, ja sigui per incredulitat o per que s’amaguen rere la seva timidesa.

Vàrem conèixer algunes criatures fantàstiques a “El gran llibre de les criatures fantàstiques de Catalunya” però ara de la mà d’uns excel·lents textos de Joan de Déu Prats i unes il·lustracions detallades, a més gran o petita escala de Maria Padilla descobrirem la creació d’uns indrets a cuit amagar a casa nostra.

L’autor ens presenta aquest volum com una petita porta a l’ànima perduda per una època moderna i materialista on les llegendes van caient a l’oblit i de la mateixa manera un imaginari, o no, de paratges encantats i encantadors, on brollen histories plenes de màgia i que amaguen entre línies més veritats de les que podríem copsar.

Una edició molt acurada, seguint l’estètica de l’entrega anterior, amb punt de llibre de cinta groga que conjuga a la perfecció amb les tonalitats blau fosques i les estrelles de la portada, aquesta petita cinta és com el sol que ens guiarà en la nostra lectura nocturna.

Els seus capítols o llegendes son breus, amb una extensió màxima de tres a quatre planes i amb lletra de pal, fet que facilita la seva lectura per les ments més joves de casa, aquelles que encara són capaces de veure el que els adults ja no veiem i creuen amb la fantasia més increïble.

De la mateixa manera considero que són relats adequats per despertar la imaginació, per llegir en família i descobrir o anar més enllà de cada una d’elles.

D’altra banda vull confessar que de dibuixar no en sé ni un borrall, així que us diré senzillament que les il·lustracions m’han agradat, mantenen una tònica perfecte amb la narració tant aportant color com ajudant al lector amb un fil d’imaginació per guiar-lo mica en mica a descobrir la seva pròpia. Tenen un gran detall i el color és viu però no llampant, no destaca per sobre la narració però si que crida l’atenció.

Una trentena d’indrets fantàstics i la seva historia us esperen, Comanegra ens sorprèn títol rere títol per la seva originalitat, qualitat i cura vers la cultura catalana.

Les llegendes tenen la seva part real i només les descobrireu gaudint i perdent-vos entre les seves planes.

Ara és el vostre torn.