diumenge, 19 de març del 2017

L'espectre



L’espectre és una de les novel·les més fosques de la saga que ens regala Jo Nesbo, aquesta és la novena entrega on en Harry Hole ens mostra un aspecte que havia mantingut amagat fins ara mostrant-nos una visió d’ell mateix força desoladora.

El nostre primer encontre amb en Harry fou a “El ratpenat” i de manera addictiva vàrem continuar coneixent les seves llums i les seves ombres, la seva vida personal i la seva vida professional sense oblidar les seves addiccions i manera de viure. Tot lector que ha caigut a la seva trampa a devorat la saga formada per “Escarabats”, “El pit-roig”, “Nèmesi”, “L’estrella del diable”, “El redemptor”, “El ninot de neu” i “El lleopard” que podeu trobar en català gràcies a labutxaca.

Aquesta entrega està explicada a doble veu, per una part tenim la d’en Harry i per l’altre la de l’espectre qui ens explica entre planes la seva vida i el seu assassinat, una veu com un murmuri tronador que deixa al lector astorat esperant escoltar la seva veu de nou.

En aquesta entrega, quan en Harry Hole havia decidit quedar-se definitivament a Hong Kong rep la noticia que l’Oleg, el fill de la dona que s’estimava i a qui els lectors vàrem conèixer a “El ninot de neu”, ha sigut arrestat com acusat d’un assassinat, els lligams d’aquell amor perdut i un sentiment de pare amagat en el seu cor el farà tornar a Oslo per demostrar-ne la innocència.

Aquest fet obre velles ferides que guariran mica en mica i n’obre de noves mostrant-nos un personatge més humà, proper i alhora desconcertant.

És fascinant descobrir com una novel·la de de sis-centes planes crea una addicció sana que transforma les descripcions detallades i les actuacions d’en Harry en un thriller digne de ser portat a la gran pantalla o transformat en una sèrie de televisió.

El lector aconsegueix amb la prosa afilada i pulcra del lector crear una imatge mental molt nítida del que llegeix, acompanyarem al expolicia per camins segurs i perillosos a la recerca de la veritat.

El món on haurà de lluitar per la veritat el portarà cap al contraban de drogues sintètiques, el violí, de nova generació i policies corruptes que li complicaran l’existència, però també es cert que comptarà amb l’ajut de vells amics i coneguts.

En Jo Nesbo ens deparà un final obert i agosarat que deixa al lector amb ganes de més, d’acabar de descobrir realment tot allò que fa d’en Harry Hole ser qui és. Un gir inesperat, una veritat que sortirà a la llum i un interrogant que queda per resoldre i espero que per poc temps.

El món d’en Harry Hole està apunt de trontollar sota els seus peus.