dimecres, 7 d’octubre del 2020

Paraula de Jueu

Per Àngela Sánchez Vicente


Avui ens retrobem amb en Martí Gironell i la seva novel·la històrica per excel·lència.

Si bé ja ens va enganxar a les seves lletres i a la seva capacitat narrativa a través de “El pont dels jueus”, “La venjança del bandoler”, “L’arqueòleg”, “L’últim abat”, “El primer heroi”, “Strappo” i “La força d’un destí” avui estem d’enhorabona doncs la continuació de El pont dels jueus ja és aquí.

Molts direu que és la seva obra més important i no us ho negaré però si llegiu la seva continuació quedareu encara molt més bocabadats i gaudireu d’una obra on res és atzarós i parla de manera directa però dibuixant un teló de fons altament didàctic per tal que la acció principal, els protagonistes i les seves accions brillin en un primer pla.

A Paraula de jueu acompanyarem a en Kim, un jueu ben jovenet a seguir el seu propi llegat alhora que descobrirà nous sentiments i la capacitat de construir pons enlloc de murs.

En Kim serà un dels encarregats de reconstruir el pont de Besalú seguint l’estela dels Llombard.

Una riuada ha destruït el pont i si el reconstrueixen és la millor manera de seguir amb la expansió del poble a tots els nivells.

En aquesta obra entra en escena l’Ester, una noia cristiana que treballa a l’hospital de l’Almoina i el call jueu i portarà de corcoll al nostre amic i protagonista.

Ambdós son somiadors, tenen empenta, res els atura i tenen moltes ganes d’aprendre i de saber.

En Kim, a més d’investigar el perquè de l’aturament de les obres de reconstrucció del pont veurà com la seva relació amb la jove el portarà a sortejar molts debats.

En aquesta obra que ens presenta Columna veurem la manera de viure i de conviure dels jueus amb els cristians, allò que els apropa i el que els separa. També veurem com la societat medieval estructurava les seves vides i el significat del seu context social per al propi desenvolupament.

Mentre som testimonis de la reconstrucció del pont acompanyarem als dos joves a una investigació, a un reconeixement de la pròpia identitat i a l’acceptació dels altres.

És una construcció d’un pont físic i alhora metafòric entre dues mentalitats i dos cors que bategen al mateix ritme.

Voleu acompanyar a en Kim en aquesta nova aventura?

És una novel·la històrica imprescindible tant per la tasca de documentació com per la trama que ens narra el seu autor.

Vital, amena... És una obra ben rodona!

No la deixeu escapar!