dimecres, 5 d’abril de 2017

Harry Potter i l'ordre del FènixEstem a punt de començar una guerra, arribem al cinquè volum de la saga d’en Harry Potter i rere els títols “Harry Potter i la pedra filosofal”, “Harry Potter i la cambra secreta”, “Harry Potter i el pres d’Azkaban” i “Harry Potter i el calze de foc”, els nostres protagonistes hauran de decidir bàndol, finalment la comunitat màgica comença a acceptar que en Voldemort ha tornat i amb ell els seus seguidors que intentaran a tots els nivells posar la vida d’en Harry en perill a Harry Potter i l’ordre del Fènix.

J.K.Rowling ens ofereix per primera vegada una visió més profunda de la Conselleria d’Afers Màgics i el poder que pot arribar a ostentar en males mans. 

En Harry està aïllat del món màgic a casa dels seus tiets encara que vigilat per amics d’en Dumbledore i quan el moment és propici aquests el portaran a la que fou la casa del seu padrí i on es reuneixen mags de totes les condicions sota “L’ordre del Fènix” amb la màxima d’acabar amb en Voldemort. Allà es retrobarà amb en Ron i la Hermione i junts tornaran a Hogwarts, un lloc que està entrant en la foscor de la mà de Dolors Umbridge, fidel seguidora de Voldemort i qui pren el lloc de Dumbledore de manera inquisitiva.

Un dels punts forts és la importància que prenen els més joves, en Harry, en Ron i la Hermione amb alguns dels seus companys de la poca preparació que tenen per enfrontar-se al mal i decideixen entrenar-se entre ells, no volen ser una carrega, volen ser part de la solució creant així l’Exercit de Dumbledore.

Un d’aquests nous amics és la Lluna Lovegood, una noia estranya i especial amb un gran cor que aporta bondat i senzillesa a un moment de gran foscor.

La gran revelació d’aquesta entrega que ens ofereix Empúries és la profecia que manté durant tota la novel·la a en Harry apartat de la mirada i de la proximitat de l’Albus.

"L'únic amb poder per a derrotar el Senyor de les Forces del Mal s'apropa… Nascut dels quals l'han desafiat tres vegades, vindrà al món al concloure el setè mes… I el Senyor de les Forces del Mal l'assenyalarà com el seu igual, car tindrà un poder el qual el Senyor de les Forces del Mal desconeix. I un dels dos haurà de morir a les mans de l'altre, car cap dels dos poden viure mentre l'altre segueixi amb vida… L'únic capaç de vèncer al Senyor de les Forces del Mal naixerà al concloure el setè mes…"

Les coses comencen a tensar-se d’una manera que el bé i el mal cada cop estan més propers de veure’s les cares.

Rosa de cendraPer Àngela Sánchez Vicente


Avui us presentem amb moltes ganes Rosa de cendra, la darrera novel·la de la Pilar Rahola mereixedora del Premi Ramón Llull d’enguany i que ja ens va encisar amb “Mariona”.

Realment tenir una novel·la d’aquesta gran autora i personalitat de la cultura catalana és un regal doncs en primer lloc i com a dona ens ofereix un món molt emotiu, sensorial i ben dibuixat en que les situacions esdevenen properes i es crea un sentiment d’empatia ràpidament amb el personatges i en segon lloc com a estudiosa i curiosa del món en general i la historia ens narra de manera detallada, documentada i realista el que passava en una època determinada.

Aquesta obra es centra en el període de la Setmana Tràgica de Barcelona. 

Com a caire més documental ens explica la prèvia a aquest succés a través del èxit electoral de la Lliga Regionalista sota el lideratge de Cambó i Prat de la Riba i el que va significar per la societat catalana i el posterior esclat de la setmana Tràgica en que el foc va fer de Barcelona una pira en que ni el propi cel era d’esperança doncs era tenyit de cendra.

Les sensacions de la població d’apeu es desprenen a cada racó de la novel·la i com a protagonistes d’un teló de fons tan ben recreat ens presenta a una família que apreciarem, odiarem i potser amb la que inclús plorarem una mica.

L’Albert Corner és el nostre protagonista que li va prometre a la seva dona que tornaria amb vida de la Guerra de Cuba. Va complir la promesa però d’alguna manera l’home que va tornar no era el mateix que va marxar.

De passar estretors i patir per cada moneda que entrava a casa seva i a les seves butxaques va tornar amb el xip canviat i creà una fortuna que el va ajudar a socialitzar-se amb la gent més poderosa de l’època.

Les dones de la família són el puntal i s’adonen que generacions s’estan perdent en l’anàlisi del què passa i confonen termes.

La Merceneta no trigarà a veure que lerrouxistes, revolucionaris, anarquistes, sindicalistes, socialistes i un llarg etcètera havien fet detonar la ciutat i dividit a la població i ara no sabien que fer.

Com arreglar una societat des dels estrats menys poderosos? Com afecta un moment polític a una família en concret? 

Preguntes i respostes es donen cita en aquesta embriagadora novel·la que ens ofereix Columna.

Nosaltres només us podem fer una advertència: si ja sou seguidors de l’autora no ho dubteu i llegiu-lo i si encara no heu tastat les seves lletres és la novel·la ideal per començar a bussejar per la seva bibliografia.

Us hi animeu? És un viatge molt didàctic per la Barcelona d’inicis del segle XX.