Amat
Editorial ens coneix molt bé i sap que en aquesta
època de l’any, encara que intentem fer bondat els millors moments de les
vacances es donen vora una bona taula, unes tapes i bona companyia.
Tenim entre mans un dels secrets més ben
guardats de Delfina Palacín, ànima
del bar La Creu, a Tremp, al Pallars Jussà i que ha obtingut, com molt bé ens
recorda Maria Barbal al seu pròleg
una carta de tapes creada amb temps, mesura, gust personal i sentit comú. Però
els temps passen i canvien i La Creu va tancar les seves portes i ara la Fina
pels seus amics ha canviat els fogons pel llapis i el paper.
A Les
tapes de tota una vida la Fina rememora les seves tapes i les comparteix
amb nosaltres per continuar-les gaudint.
Trobareu tapes fredes i calentes, senzilles i
una mica més elaborades, per a tots els gustos.
De calentes anireu paladejant des dels
calamars a la romana, els calamarsons farcits amb suc, carxofes arrebossades a
les patates braves.
Les tapes fredes comencen per les olives
negres mortes, el bacallà amb romesco, les anxoves i els ous farcits, sense
oblidar les truites, croquetes i crestes.
Amb aquestes ja entra salivera, però el millor
de tot és l’explicació de cada recepta, de manera planera, senzilla i a la mà
de tot cuiner inexpert. Totes les receptes estan il·lustrades pel fill de la
Fina, fet que m’ha agradat molt ja que transforma un receptari amb un llibre
familiar, de la mateixa manera que ens va explicant la seva vida entre fogons
es veu el text recolzat per una mà familiar.
Un llibre de tapes que ens cedeix les seves
dues darreres planes per fer anotacions, idees i noves creacions que us
sorgiran a mesura que aneu entrant en el món de les tapes i no només de
menjar-les.
Els vostres convidats quedaran encantats i
sereu el rei o la reina de les reunions socials entre amics.