diumenge, 27 de març del 2016

Les bruixes d'Arnes



Si heu caigut captivats per la prosa i la màgica ploma de David Martí arrel de la seva darrera i excepcional novel·la Les dones sàvies de la muntanya, no podeu pas deixar escapar la gran oportunitat que ens ofereix labutxaca de recuperar la seva primera novel·la Les bruixes d’Arnes, que fou publicada per Edicions 62, i ara la podeu aconseguir per un preu molt petit per una gran historia.

L’autor ens situa en les terres d’Arnes, un poblet de la Terra Alta proper a Beseit, on es nostres protagonistes protegiran el seu llegat perseguides per la torxa de la Inquisició, un poble arrelat a la seva pròpia història.

Sempre que pensem en els pobles antics, ens imaginem una vila on tothom es coneix i on el mossèn té en lloc d’orelles parabòliques, doncs en aquest cas, no és pas menys cert.

A la Catalunya del Segle XVI no hi havia més màgia que la de la Terra, les seves plantes medicinals i el bon fer de les dones que s’anaven transmeten els seus coneixements de generació en generació i ajudant als seus veïns amb remeis guaridors i molt d’amor.

L’avia Magdalena era una d’aquestes dones, però que per mala fortuna, al néixer la seva neta és escoltada pel mossèn i la considera una heretge, un contrapunt molt ben compensat entre les idees de l’Església i les de la gent del poble.

M’ha impactat molt com la narració a dos veus femenines no tan sols donen a entendre un pla familiar o generacional, sinó com aconsegueixen emmarcar un moment fosc com fou la Inquisició i com la gent d’un poble senzill s’alça per protegir a unes dones que han fet més bé per tots ells enfront la veu d’un mossèn que només sap que donar sermons i com el frare Salvador creu en la bondat de l'ànima.

El llibre de les Essències ensenyarà a la jove Lluna els coneixements màgics i naturals que generacions anteriors han anat compilant.
 
En David Martí, un dels meus escriptors de capçalera i un home molt senzill i planer, té la gran capacitat i virtut de seduir i d’abduir als lectors cap a uns marcs impressionants arrencant-los del sofà i transportant-los del bracet a conviure amb els seus protagonistes.

Un autor que ens sorprèn plana a plana amb la profunditat que atorga a les veus femenines, a la seva arrelació a la Mare Terra i a la importància de les relacions generacionals.

Unes dones fortes i lluitadores en èpoques fosques, capaces d’extreure el millor dels seus veïns, d’aquelles persones que conviuen amb elles i fer front a les adversitats.

Quina és la màgia real? La família? La natura? El compendi entre les dues?

No perdeu la oportunitat de llegir una historia més profunda del que sembla, que planteja moltes incògnites que queden tatuades de manera mística sota la pell i que us asseguro us deixarà amb ganes de molt més.

Tal i com diu a la portada: “Dues dones, un secret, un únic destí. Una història amb cor i esperança a la Catalunya del segle XVI”.

La màgia de la vida existeix i si no em creieu a mi, l'autor us ho explicarà millor en aquest enllaç  El poble d'Arnes i les bruixes


¡Buenos dias, Princesa!



Booket nos presenta una saga juvenil que en 2014 se llevó a la gran pantalla. Llega ¡Buenos días, Princesa! Primer título de la saga juvenil “El club de los incomprendidos”.

Una saga destinada a un público juvenil, pero que yo recomendaría a más de un padre y madre con hijos adolescentes.

Blue Jeans nos presenta a seis personajes muy diferentes entre ellos pero que coinciden en unas tutorías con un orientador.

Valeria, la perdida, la nueva del instituto, sus padres se acaban de divorciar y es nueva en la ciudad.

Raúl, el chico guapo y popular pero que se siente vacío desde que perdió a su padre.

Eli, la más lanzada del grupo, va de chico en chico buscando el amor, aunque tiene miedo de que no la quieran y es posible que en su mente se esconda un secreto.

Bruno es el buen chico quien sufre acoso escolar, es la víctima, el débil porque está solo, tiene miedo a que el instituto dure toda la vida.

Meri es la silenciosa, la friki, una joven con un gran secreto que la atormenta, tiene miedo a que la gente la conozca de verdad.

Ester es la sobresaliente, la mejor en todo lo que hace, sus padres la apuntan a todo y ella teme decepcionarlos, por ello toma alguna decisión equivocada.

Cada uno de ellos por separado es víctima de sus miedos pero juntos forman el Club de los Incomprendidos, un espacio donde unos ayudan a los otros, donde sus debilidades se vuelven fortaleza y sus diferencias les hacen únicos y especiales. Son seis chicos que sienten, sufren, aman, creen, ríen, evolucionan... como otros chicos de su edad. Pero los seis son especiales. Al menos, para el resto del grupo. ¿Conseguirán superar  todas las pruebas que se le van a presentar?

Una novela que habla directo al corazón, no a todos nos gustó el instituto, pocos son los líderes y muchos el ganado que les sigue. Una novela que apuesta por las diferencias, por la ayuda entre compañeros y el apoyo sincero que uno puede recibir cuando se abre de verdad  a los demás.

No nos olvidemos que aparte de los dramas, también habrá romance, encuentros y desencuentros.

Una saga adictiva que muestra a los jóvenes valores positivos y una cara de la vida que no siempre es visible. La lectura es muy amena, las hojas empiezan a volar entre las manos de los lectores y cuando lo terminas necesitas saber más de ellos, de tus nuevos amigos, y afortunadamente podemos hacerlo en “No sonrías que me enamoro”.

Creo que en el fondo, en algún momento de nuestra vida hemos sido unos incomprendidos y no hay nada mejor que saber que nadie es perfecto y que otros se sienten como tú.

Si no estáis convencidos os recomiendo que veáis la película, no es fiel a la novela, pero lo suficiente para que os entren ganas de leer la saga entera.