divendres, 15 de març del 2019

El llibre del te


Per Àngela Sánchez Vicente

Sou amants de la cultura japonesa? Voleu aprofundir una mica més en ella mentre degusteu un bon te? 

Si sou uns enamorats de la cultura oriental i voleu conèixer el perquè de moltes de les seves costums i tradicions us recomanem la lectura de El llibre del te.

En un format petit, breu, ben presentat i contextualitzat descobrireu una de les obres més importants de Kakuzo Okakura.

Un enamorat de l’art, de la curiositat, de la filosofia i de la historia va esdevenir un dels grans impulsors i divulgadors de la cultura i les mostres artístiques del Japó estimat i admirat.

En aquest clàssic modern escrit al 1906 aprendreu les bases de l’expansió del Japó cap a occident.

Els elements culturals, religiosos i estètics que es reflecteixen en la cerimònia japonesa del te la converteixen en un art transcendental i el ritual zen per excel·lència.

L’autor estava molt amoïnat que amb l’ampliació del món i la interconnexió de territoris i idees aquests ritual i tot allò que fa que el Japó sigui especial es perdés o es diluís perdent la seva força i transcendència.

En la preparació del te l’autor desgrana fets importants de les seves arrels i del seu costumari per presentar la seva terra com a un referent a tenir en compte i a respectar.

A ell li importaven els petis detalls i gestos que fan d’aquesta cerimònia una metàfora al·legòrica perfecte del que és tot el seu món.

Gràcies a la traducció i presentació d’en Ricard Vela i a Angle editorial per apropar-nos a l’altre part de món podem comprendre una mica més les diferències i valorar allò que els fa especials tot apropant-nos de primera mà a un autor i referent cultural.

No és gens estrany entrar avui en dia a una cafeteria i veure com la gent pren te i sobretot el boom actual del matcha... Què en pensaria l’autor? Què estem fent? És un tribut a la cultura oriental o una moda de la qual no en sabem ni l’origen?

És una obra ideal pels amants de la cultura oriental, pels amants del te i per a tots aquells que estimeu les grans obres clàssiques d’arreu del món.

Sereu capaços de deixar-la passar?

Vinga va, una bona tassa de cultura mai fa mal!