dilluns, 25 de febrer del 2019

A cavall del vent


Per Àngela Sánchez Vicente

Avui ens retrobem amb la autora Imma Tubella desprès del seu èxit amb “Un secret de l’Empordà”. Ja ens va mostrar que és una de les autores referents de l’actualitat amb una gran sensibilitat novel·lística i una gran passió per tornar-nos bocins de passat i grans personatges en les seves històries. 

Les seves obres tenen un encant especial que uneix història, nostàlgia, força vital i una gran capacitat per apropar-nos a temps remots.

La seva nova novel·la A cavall del vent és tot un homenatge a Xipahuatzin, una princesa asteca que és oferta com a regal al Baró de Toloriu després de la invasió espanyola a Tenochtitlan.

Sembla que per ser una nativa americana la seva cultura ha de ser inferior però aquesta jove té un sac de coneixements per oferir i una valentia que faran que potser el regal de l’últim Rei no sigui del tot el que esperaven. La seva rebel·lió i personalitat no s’amansirà en el viatge.

La podrem acompanyar de ben a prop i empatitzarem amb ella gràcies a l’ampli desenvolupament psicològic que narra la autora.

Factors com la bellesa de la civilització asteca, el xoc cultural, el patiment de l’exili i el desig de llibertat es donen cita en aquesta novel·la històrica que us deixarà bocabadats.

Xipahuatzin aprèn a estimar el perfil de la serralada del Cadí i fa amistat amb una criada índia, un noble occità, un escrivà d’Índies i una dona de la Cerdanya titllada de bruixa.

És una dona que no es resigna al seu destí que els homes han escrit i decidit per a ella, sinó que cercarà la manera de alliberar-se, continuar aprenent i vivint una vida rica en colors i emocions.

És una obra que manté un ritme constant, no decau i no s’accelera i de manera planera ens ajuda a aprendre sobre un període històric que no està massa treballat a la literatura catalana.

Forta, vital, encisadora... 

De la mà de Columna podeu gaudir d’una gran obra pels amants de la història i amb un altíssim potencial didàctic.

Realment m’ha deixat sense paraules i espero que la descobriu i la desgraneu per vosaltres mateixos.