dimecres, 26 d’agost del 2015

L'assassinat de Guillem de Berguedà



L’apassionant vida i la misteriosa mort de Guillem de Berguedà, controvertit personatge del segle XII català, de la mà de Francesc Ribera, Titot. Del trobador Guillem, alt poeta o baix cafre, o se n’era admirador o se n’era enemic.

Amsterdam llibres ens presenta una novel·la que es centra en el moment en que el 26 de juliol de 1196 Guillem de Berguedà va ser assassinat per un sicari. 

Considerat un dels millors trobadors d’Europa, la seva ploma no apuntava al cor de les dames, sinó al dels seus nombrosos enemics. Entre les víctimes dels sirventesos de Guillem de Berguedà, hi havia alguns dels personatges més poderosos dels comtats catalans. No és estrany que algun d’ells optés per prendre’s la justícia pel seu compte. 

A l’època de l’amor cortès en Guillem de Berguedà no tenia cap problema en aixecar més d’una faldilla i després amb els seus poemes refregar les conquestes de llit a marits i familiars de les dones.

Fos qui fos, però, va pretendre que l’autoria del crim restés anònima. Els amics del trobador, en canvi, no es resignaren que la cosa quedés així. Algú havia ordenat matar el gran trobador català i ho havia de pagar. Paradoxalment, foren els poemes de Guillem de Berguedà els que assenyalaren el camí per trobar l’inductor de l’assassinat.

L’assassinat de Guillem de Berguedà regala als lectors una visió fictícia de la història, un thriller on descobrir qui va matar el protagonista amb un ganivet i un tercet protagonista imprescindible.

Tot comença quan Ricard Cor de Lleó encomana la investigació d’aquest cas a un parell de cosins nobles i a un frare, amb ells viatjarem als dos costats del Pirineus on Guillem de Bergadà ha deixat més d’un enemic.

Castells, monestirs i poblets dibuixaran aquest tapis històric i amb aquests tres protagonistes desxifrarem els poemes, vers a vers, on el propi Guillem havia deixat alguna pista sobre qui podria haver-lo assassinat.

Descobriran al seu assassí? Si voleu saber-ne la resposta només teniu una opció, acompanyeu-los en una lectura que enganxa i sedueix al lector i que no us deixarà indiferents.

Una aposta segura!