diumenge, 7 de juny del 2015

La vall de la Meravella



Si sou uns enamorats de la cultura asiàtica i voleu aprofundir sobre els seus lligams amb la resta del món us suggerim la genial lectura de La vall de la meravella.

Plena de descripcions d’espais físics, costums, tradicions i comportaments, l’Amy Tan, ens proporciona un viatge directe al Xangai del 1912. 

L’autora ja ens va mostrar el seu potencial literari amb “El club de la bona estrella”, obra que va significar el seu debut i bateig literari i que al ser un èxit de vendes, critica i públic, posteriorment es va traslladar a la gran pantalla on ella va fer-ne els guions principals.

Una dona de caràcter inquiet i rebel a les tradicions, ens mostra com el rol de la dona ha de ser respectat sigui on sigui i sota les circumstàncies que es presentin.

La història desenvolupa la vida de tres generacions d’una família centrant el focus d’atenció en tres dones que lluitaran contra el seu destí per tal d’aconseguir la seva dignitat personal, el respecte del seu entorn i la llibertat que tothom mereix.

La Violet, la nostra nova amiga i protagonista, és filla d’un home del territori i d’una madame nord-americana.

Per raons que no us puc desvetllar, veurà com és apartada de la mà de la seva mare i es veurà obligada a lluitar contra tothom per buscar el seu propi camí.

Si alguna cosa té la Violet és una educació esmeradíssima, una passió per l’art que la farà erudita i una gran intel·ligència de coneixements i emocional. Tot això la durà a ser una cortesana.

Crec que l’ànima de l’autora queda reflectida en el personatge principal en el fet que vol recuperar la dignitat de la dona i reclamar el paper o rol social que mereix igualant-la a l’home i no essent una simple submisa a mans del pare o el marit.

Divisions culturals i violència es donen la mà de manera ininterrompuda en una obra que ens enamora i ens deixa latent el missatge que se’ns vol transmetre d’igualtat.

Gràcies a Edicions 62 i a labutxaca sacsegem les nostres consciències per tal de veure el paper de la dona d’una manera molt més holística. Qui és més masclista: un home o una dona que accepta allò establert? Qui fa més per la igualtat que mereixem?

Personalment, crec que és una aposta segura, a més, l’autora ens va mostrar a la xerrada que va fer a la Biblioteca Jaume Fuster que és molt més que una escriptora, és una amant de la lletra escrita, de totes les manifestacions artístiques i dels drets personals i individuals.

Aneu a la cita amb aquesta gran historia i descobrireu una veritable meravella. 

Només us puc fer una recomanació: Gaudiu de la lectura!


Oso



De la mano de Editorial Impedimenta hoy rescatamos un título que brilla con letras doradas en la literatura canadiense de los años setenta.

En Oso, la novela de la popular y controvertida Marian Engel descubriremos un tesoro de las letras en el que se oculta un profundo viaje introspectivo con los ropajes de una historia un tanto rocambolesca pero que a pesar de todo consiguió el Governor General’s Literary Award y hoy día está considerada una de las mejores novelas del territorio.

Gracias a la traducción de Magdalena Palmer podemos desgranar esta gran historia y descubrir los entresijos de la naturaleza humana, la soledad, la necesidad de cariño y cercanía con otros seres vivos.

Lou, nuestra joven protagonista no duda en dejar su trabajo como bibliotecaria al recibir el mandado de catalogar la biblioteca personal de un enigmático coronel ya fallecido en su mansión victoriana. 
 
Es tanto su amor hacia los libros que sólo puede pensar en que tesoros encontrará y la manera en que el inventario podría quedar mejor y más claro, ama su trabajo y lo quiere hacer bien a toda costa y sobretodo disfrutarlo. 

Desea poder hacer un perfil del coronel y su familia a través de las historias que leía y los posibles recuerdos que encontraría en una desconocida selección literaria.

Hasta aquí podemos considerarla una novela con chispa, para los amantes del olor a las páginas vividas y una buenísima novela… Es justo en este momento en cuanto giras un capítulo más y la historia te atrapa de una manera espectacular.

En la Villa no hay habitantes pero Lou descubre un oso, poco a poco el oso se convertirá en su amigo, confidente, el que la tratara con cariño y su único enlace con otro ser vivo. Lou se convence que Oso tiene todo lo que ella desea y lo convierte en el ser que colma todas sus expectativas.

Os podéis imaginar el impacto y el debate interno de la muchacha y la fuerte carga emotiva y reflexiva de la aventura. La necesidad de alguien a quien amar, de que alguien nos necesite, el sentirnos amados y extrañados será una constante en la mente de esta inquieta joven que no dudará en vivir sus sentimientos sin importar el qué dirán.

Os recomendamos una lectura de esta grandísima novela y que la desgranéis y vayáis pensando en cómo fue aceptada en esos años y en cómo se ha convertido en un referente literario hoy en día.

Realmente es una historia sin igual y o bien la amareis o simplemente os dará que pensar pero para nosotros cumple la primera función de la lectura que es hacerte temblar las estructuras y abrir tu mente.

¿Queréis ir a la cita de Lou? ¿Queréis conocer al oso? 

¡A qué esperáis! ¡Venga va, a leer toca!