dijous, 17 de gener del 2019

Els camins de la llum


Per Àngela Sánchez Vicente

Que difícil és posar-nos a escriure i a treure conclusions sobre la darrera obra de la padrina d’aquest blog! Si, Coia Valls torna amb una nova historia apassionant que ens ha deixat sense paraules!

De ben segur que us va encisar amb la seva literatura amb els títols “La princesa de jade”, “El mercader”, “Les torres del cel”, “La cuinera”, “Amor prohibit”, “Etheria” i les seves altres publicacions.

Obres que encisen, que s’emmarquen en el passat per portar-nos el bo i millor als nostres dies d’una manera directa, àgil, curosa i molt descriptiva.

Dotada de la sensibilitat que caracteritza a l’autora neix la seva darrera novel·la Els camins de la llum, un homenatge a Louis Braille, l’heroi que va desafiar la ceguesa.

Una novel·la extraordinàriament sensible que ens mostra de nou la veracitat de la frase de “El petit príncep” on allò essencial és invisible als ulls. Un llibre que amaga moltes metàfores per aprendre.

Un nano que amb pocs anyets és diagnosticat d’un greu problema i que per fer de la seva vida un món millor i donar esperances al seu entorn i a la gent que patia com ell va voler immortalitzar el llenguatge Braille per donar-los una certa autonomia.

Posa els pèls de punta com l’autora va narrant els dies i els anys d’aquest gran somiador i com detalla els seus canvis emocionals i psicològics. Ve de gust entrar a la historia i donar-li una abraçada!

Pocs autors haurien pogut crear al voltant d’un personatge històric una novel·la tan complerta en que ell mateix i els personatges que l’acompanyen prenguin tanta dimensió i aconsegueixin captar l’atenció dels lectors d’una manera tan sorprenent.

Sempre preocupada pels seus lectors ens ofereix en cada nova obra el millor d’ella, una tasca gens fàcil en que la recerca de documentació i d’escenaris enriqueix alhora que dóna veracitat al relat.

Sembla que realment siguem un personatge més i puguem entrar a la casa d’en Louis Braille, conèixer a la seva família i gaudir del entorn.

És sensible per cercar fins i tot la paraula correcta en el moment ideal per tal que la pròpia sonoritat sigui també fil conductor.

No us perdeu la oportunitat que us ofereix la Coia Valls i Rosa dels Vents per poder conèixer i aprofundir en la historia de tan particular heroi que ha ajudat de manera impressionant a l’evolució dels materials i les eines que diàriament fan servir moltes persones amb mancances de visió.

És una novel·la emotiva, un cant a la vida, a la llibertat, a la lluita... És una obra completa.

Us convidem a que la descobriu i que aneu a l’encontre amb tan il·lustre inventor.

No en sortireu indiferents!