dimarts, 9 d’octubre del 2018

Sobre la terra impura


Per Àngela Sánchez Vicente


Avui ens trobem amb unes de les obres imprescindibles per aquesta tardor, una obra que realment m’ha encantat i de la que em costarà no desvetllar res per tal de no trencar la intriga de la narració.

Se m’acudeixen molts items per parlar de Sobre la terra impura, és una obra molt addictiva, sensible, àcida, reflexiva, de lligams personals i lligams familiars, la importància de la identitat, la curiositat... Ja veieu! És un còctel perfecte amb els ingredients justos i en la mesura necessària!

En aquesta obra escrita per Melcior Comes coneixerem a un jove escriptor mallorquí que rep l’encàrrec d’escriure la biografia de Dora Bonnín, una actriu brutal, de bellesa extrema i envoltada d’algun escàndol que ha mort recentment.

Ell s’abastirà dels dietaris íntims d’aquesta dona de bandera per composar la història de la seva vida però... i si troba coses que l’incomoden i li desperten la curiositat?

Per tal d’arrodonir-ho aquesta dona era la mare d’un amic seu afegint al relat una trama de respecte cap al noi i als sentiments de la família doncs tot i ser una gran actriu el lligam amb el seu fill la humanitza i l’apropa a ell de manera més personal.

La Dora i el seu marit eren un tàndem molt respectat a Mallorca i coneguts per les seves sabates i l’imperi dels Verdera que els segueix des d’èpoques de repressió.

Els dietaris l’apropen a la seva pròpia vida i als seus records amb el Leo trasbalsant-lo una mica. La veritat és necessària però hi ha secrets que un cop desvetllats poden passar per una família com un veritable tsunami.

Quina connexió hi ha entre l’imperi dels Verdera i ell? Quins secrets ha descobert? Podrà mirar cara a cara a la veritat? En quina mesura l’afectarà?

De la mà de Proa podreu gaudir d’una novel·la amb un ritme frenètic que ens encisarà i ens portarà a plantejar-nos els dubtes més humans per tal d’entendre les emocions dels protagonistes.

Uns personatges molt potents, un bon escenari, un gran factor detonant i una trama ben treballada que no decep fan d’aquesta obra una veritable joia.

Voleu conèixer a la Dora? 

Secrets, llums i ombres es donen cita en aquesta gran aventura familiar i psicològica.