dimarts, 9 de gener del 2018

Fer-se totes les il·lusions possibles i altres notes disperses



Per Àngela Sánchez Vicente


«Res em fa il·lusió. Quan em parlen de la felicitat, la cursileria de la paraula em fa rebentar de riure. L’ideal consisteix en fer-se totes les il·lusions possibles i no creure en cap. Decepcionant, depriment, però ¿què hi voleu fer?»
Josep Pla i Casadevall

Avui ens retrobem amb un dels grans homes de les lletres catalanes com és en Josep Pla a través de l’edició i la feina de documentació narrativa d’en Francesc Montero.

Tots o gairebé tots hem llegit a Josep Pla i de ben segur que pels personatges i allò que ens explicava podíem fer-nos una idea de com era ell com a escriptor i com a persona que té un criteri social, polític i un gran caràcter autocrític.

A l’obra Fer-se totes les il·lusions possibles i altres notes disperses coneixerem al gran Josep Pla d’una manera molt planera, ordenada i de la seva pròpia ploma parlant-nos sobre una mica de tot i en concret fixant-se en el franquisme.

Per a ell, català i amant de la llibertat del poble veia el franquisme com una autèntica aberració i la submissió del poble per a ell era gairebé un insult públic i massiu.

Per sort ara ho podem llegir i analitzar aquell moment a través de la veu analítica d’un home icònic de la tradició catalana però malauradament ens fa pensar en el que pensaria avui en dia sobre tot el rebombori polític que s’ha generat.

D’una manera o una d’altre la societat catalana sempre ha estat sota la mirada atenta del poder central però amb el somni de llibertat i de l’autodeterminació.

De les pròpies paraules de Josep Pla potser si que ens hem de fer il·lusions però desconfiar-ne per tal de no decebre’ns.

Sembla mentida com les notes socials semblen tan antigues i també les referents a la Barcelona que ell va viure però en el plànol polític és com si llegíssim fragments que hagués pogut escriure sobre els nostres dies.

Qui sap? Potser era un home tan savi que sabia que no tenim massa remei!

De la mà de Destino podem anar a l’encontre amb aquest gran escriptor i pensador i esbrinar què significaven per ell artistes, escriptors i pensadors de l’època fosca de la repressió.

Amb un índex fàcil i intuïtiu podem llegir-lo seguit o cercar directament aquelles referències que ens interessen. 

És una obra amb un gran contingut didàctic que apassionarà a fanàtics de la historia i del gran Pla.

Aquí us en deixo les primeres planes.