dilluns, 21 de febrer del 2022

Cap més veu

 Per Ángela Sánchez Vicente

Avui ens retrobem amb una obra que ens ofereix l’Editorial Les Hores.

Som molt fans d’aquesta editorial doncs les seves portades son simples i fugen de les pretensions degradant un sol color i amb una il·lustració més aviat petita per donar tota la força i valor al títol i a l’autor.

Aquí resideix la seva grandesa doncs sempre ens apropen obres aclamadíssimes d’altres països per tal que les puguem descobrir i gaudir i alhora tenir a l’abast joies de la literatura internacional en català.

Totes elles són obres que exploten el seu missatge com un míssil, no deixen indiferent i mostren vides i histories que ens conviden a la reflexió i a replantejar-nos fins i tot la manera en què vivim.

Aquest cop ens presenten Cap més veu on la seva protagonista serà carn de una evolució psicològica tremenda i d’uns esdeveniments que posen la carn de gallina.

Una dona que viu a Algèria serà la clau per obrir una història que enganxa.

Aquesta dona comet l’assassinat del seu marit i en aquesta obra la coneixerem abans dels fets, durant la decisió, durant el seu periple a la presó i en la seva reinserció a la societat.

Gairebé podem parlar que tenim entre mans a quatre protagonistes diferents doncs el seu caràcter i la seva vida canvien moltíssim d’un escenari a un altre.

Ja fóra de la presó crea com un refugi a casa seva per tal de defugir del focus d’atenció del veïnat i es retreu totalment.

Només podrà establir un diàleg profund i enriquidor per ambdues una escriptora que s’especialitza i investiga sobre la criminalitat entre dones.

Què la va dur a fer tan nefast assassinat? Què va sentir a la presó? Com es sent amb la nova llibertat? L’ha recuperada o segueix sent presonera?

Esdeveniments, emocions i estigmes socials es donen la mà en una novel·la on el debat ètic i moral estan a l’ordre del dia.

Una manera que té la protagonista de posar-se davant el mirall i curar velles ferides, culpes i retrets.

Aquesta obra excepcional que ens ofereix la Maïssa Bey i podem gaudir gràcies a la tasca de traducció de l’Anna Casassas i Figueras és un indispensable per aquestes darreres tardes d’hivern amb una bona tassa de té a prop.

No ho dubteu i descobriu-la.

No sereu els mateixos després de la seva lectura!