divendres, 31 d’octubre de 2014

20 excursions a peu pel voltant de Barcelona, en transport públicPer Maria Valle Viña


Ho reconec, sóc una apassionada del senderisme, de la natura i de tot el que això comporta. Les passejades amb la família o amb els amics, descobrir paisatges nous, els preparatius per les excursions, planificar la ruta, els dinars a l’aire lliure... la ciutat es genial, però sempre es un bon pla marxar un dia o un cap de setmana a gaudir de la natura. 

Tot i així, moltes vegades sorgeixen inconvenients que són molt importants, com el temps i el transport, inconvenients que gràcies a “20 excursions a peu pel voltant de Barcelona, en transport públic” ens soluciona. En primer lloc perquè són excursions pel voltant de Barcelona i en segon lloc perquè a totes elles hi podem accedir en transport públic, tant per l’anada com per la tornada. 

Totes aquestes excursions són proposades pel Rafa López Martín que va néixer a Barcelona al 1973 i resideix a l’Hospitalet de Llobregat. Els seus estudis de biologia li van despertar l’interès pels itineraris naturalistes. 

De mica en mica les seves passes el van conduir primer per les muntanyes litorals i després per les prelitorals, tot traçant recorreguts aprofitant la xarxa de transport públic. La muntanya s’ha convertit en la seva filosofia de vida, ja sigui caminant, corrent o en vessant divulgador del territori. Ha publicat “Barcelonès. 17 excursions a peu” i “Maresme. 17 excursions a peu”. 

Col·labora amb Descobrir Catalunya i Vèrtex. Ha aportat dades cartogràfiques i senyalitzat itineraris en els mapes de Garraf, Ordal, Marina i un tros del GR92 Tarragoní. 

Compagina la docència en una escola de Barcelona amb la recollida d’informació naturalista i rutes de muntanya que podeu veure en el seu blog.
 
La idea de Rafa López a l’hora de fer el llibre va ser, com ens explica en la seva introducció: “...fer una tria d’itineraris pels principals espais naturals al voltant de Barcelona, que es puguin fer en un matí o una mica més, i que tots es facin utilitzant el transport públic...” 

A més, totes aquestes rutes són lineals, no són circulars com moltes de les que ens trobem la majoria de vegades i que ens obliguen a tornar enrere perquè tenim el cotxe aparcat en un lloc concret, o perquè no tenim opcions de tornada amb transport públic. 

En aquest cas, tenim un punt de sortida i un altre d’arribada diferent, i en tots dos casos trobarem transport públic. Pocs llibres d’aquest tipus ens mostren rutes així, que es puguin fer en poques hores i que a més ens permeti no preocupar-nos dels cotxes.

Les rutes que trobareu al llibre editat per Cossetània Edicions en la seva col·lecció Azimut són de Collserola, el Garraf, L’Ordal, Marina i Litoral, Montserrat, Puigventós, Cingles de Bertí i el Montseny. A totes les rutes hi trobarem una fitxa tècnica, explicacions detallades del paisatge, mapes que ens ajudaran i l’itinerari descrit de forma molt precisa. 

També podem trobar amb l’editorial Cossetània Edicions altres llibres amb excursions interessants com “Curiositats naturals a prop de Barcelona, 70 excursions” o d’altres més extenses com “A peu de la Cerdanya a Barcelona, 25 excursions d’estació a estació de tren” o “A peu per la Via Augusta, de Martorell a Tarragona pel Penedès”. 

Les muntanyes litorals i prelitorals al voltant de Barcelona amaguen paisatges que ens sorprendran: els contrastos de l’obaga i la solana de Collserola, el passat agrícola i històric de la Serralada de Marina i Litoral, els conglomerats i els cirerers de l’Ordal, les plataformes calcàries del Garraf i el Puigventós, els miradors de més de 1.000 metres de Montserrat i el Montseny, els graus dels Cingles del Bertí... 

Si decidiu recórrer els 240 quilòmetres de camins proposats al llibre “20 excursions a peu pel voltant de Barcelona, en transport públic”, podreu gaudir de tots aquests racons a prop de l’àrea metropolitana. Jo ja tinc un itinerari dels proposats preparat i ben aviat el faré, ara et toca a tu veure quina és l’excursió que més t’agrada!