divendres, 8 de novembre del 2013

Una veritat delicada



Per Maria Valle Viña

John le Carré torna a la Petita Llibreria amb la seva última obra “Una verdad delicada” on ens presenta una nova novel·la d’espionatge que ens situa al penyal de Gibraltar, la colònia britànica més preuada, on te lloc una operació secreta de contraterrorisme. 

L’objectiu: capturar i segrestar un important comprador d’armes. Els responsables: un ambiciós ministre d’Afers Estrangers i un amic íntim seu que es dedica al negoci de la defensa privada. L’operació és tan confidencial que ni tan sols el Toby Bell, el flamant secretari privat del ministre, ha estat convidat a participar-hi. Quan sospita que aquella operació pot ser un desastre, el Toby intenta impedir-la, però immediatament el traslladen a una nova destinació. 

Tres anys després, Sir Christopher Probyn, un diplomàtic britànic jubilat, el convida a la seva atrotinada casa pairal de Cornualles, i allà el Toby, observat de prop per l’Emily, la filla de Sir Christopher, haurà d’escollir entre ser fidel a la seva consciència o trair el deure contret amb els Serveis Secrets. Ara bé: ¿com pot continuar callat el Toby si l’única cosa que es necessita perquè el mal triomfi és que els homes íntegres no facin res?

L’autor del llibre és el brillant John le Carré pseudònim amb el qual signa l'escriptor de novel·les anglès David John Moore Cornwell. Bona part dels seus llibres s'han traduït a força llengües, d'entre elles sovint el català. Alguns han estat adaptats al cinema, com per exemple El sastre de Panamà o La casa Rússia. Els últims cinquanta anys ha viscut de l’escriptura. Actualment viu a cavall entre Londres i Cornwall. 
 
La novel·la és editada per Plaza Janés en castellà amb una edició de tapa dura i també trobem la novel·la editada en català per Edicions 62 en la seva col·lecció El Balancí. 

Una veritat delicada és una novel·la subtil i elegant que ens fa conèixer una operació encoberta del ministeri britànic, coneixent tot l’entrellat, tot el que es diu i el que no es diu, les converses secretes, els pseudònims, les gravacions clandestines, les traïcions... A més el llibre dóna una visió molt interessant, ja que ens mostra les conseqüències que provoca l’operació en les persones que hi van participar i en com van condicionar els seus actes a la vida dels seus companys i familiars. 

Una novel·la completa, recomanable a tots aquells a qui us agradi gaudir d’una bona lectura d’espionatge i misteri, però també una molt bona novel·la per començar a agafar-li el gust a aquest tipus de llibre. Una veritat delicada és un llibre sobre un dilema moral, la culpabilitat personal, l’atreviment, intrigues i fins i tot un amor inesperat.