diumenge, 20 de setembre del 2015

Nèmesi



Per María Valle Viña


Ens transportem al calorós estiu del 44, Newark pateix una epidèmia terrorífica que amenaça els nens amb la mutilació, la paràlisi, la incapacitat de per vida i fins i tot la mort. 

Bucky Cantor, un jove llançador de javelina frustrat perquè la mala vista l’ha exclòs de lluitar a la guerra, s’ha de conformar a fer de monitor en un esplai. Bucky Cantor, que es desviu pels xavals, és testimoni de com la pòlio comença a fer estralls. 

Entre els carrers pestilents d’una Newark assetjada i Insian Hill, un immaculat campament als Poconos, Nèmesi retrata un home enèrgic i decent que, amb les millors intencions, lluita en una guerra privada contra la malaltia. 

Roth és absolutament minuciós en el relat del desastre personal de Cantor i ens apropa a tots els racons de les emocions que pot arribar a suscitar una desgràcia com aquesta: la por, el pànic, la ràbia, el patiment, el desconcert, el dolor... 

La idea que recorre Nèmesi, les qüestions de les que ens fa reflexionar són molt latents durant tota la novel·la: Quina mena de decisions donen forma a la nostra vida? Quin és el nostre poder contra la força de les circumstàncies? 

La Magrana en la seva col·lecció Les ales esteses, ens porta aquesta meravellosa novel·la, plena de missatges, d’esperances, de dureses, de tristeses, de vida. 

L’autor del llibre és Philip Roth, va guanyar el 1997 el Premi Pulitzer per “Pastora americana”, també publicada per La Magrana. Va rebre la National Medal of Art a la Casa Blanca, entre d’altres premis i reconeixements. 

Roth és l’únic escriptor nord- americà viu amb obra publicada en una edició definitiva a la Library of America. A La Magrana també hi podem trobar “La marca de l’home”, “L’espectre se’n va”, “Complot contra els Estats Units”... entre d’altres. 

Nèmesi es una novel·la àgil i entenedora, amb un retrat del protagonista molt ben tallat, una historia amb un transfons molt intens i amb temes molt interessants, que ens mostra també la part més idealista i optimista del ser humà malgrat totes les adversitats que ens puguem trobar. 

No us desvetllaré el final, està clar, però us puc avançar que es molt intens i molt captivador igual que la resta de la novel·la. Némesi es per tant, un llibre per reflexionar, per gaudir i per ser recomanat.