divendres, 16 de febrer del 2018

Barcelona Espais singulars



Per Àngela Sánchez Vicente


Avui us presentem un llibre que destil·la art, sofisticació, naturalitat i un gran amor per la ciutat de Barcelona a través dels seus espais.

A Barcelona Espais singulars podreu gaudir d’una visió de la ciutat fora dels estereotips o estàndards en que sempre es mostren els mateixos edificis insignes, les rutes més turístiques i allò més neutre.

És un llibre que batega al ritme del cor dels seus habitants doncs les fotografies a càrrec d’en Pepe Navarro ens mostren que Barcelona és una ciutat viva i que sempre hi ha algú a cada racó, sempre hi ha cotxes... Barcelona sempre es vincula al turisme però aquest cop és una ciutat que la trepitgen els Barcelonins i tots els seus visitants i on s’omplen de l’oxigen dels plataners i també del fum.

Barcelona és inclassificable: és mar, és muntanya, és religiosa, és espectacle, és natura, són grans edificacions... Barcelona és única i ha evolucionat com poques ciutats al món.

Són fotografies des d’un nou angle i un nou objectiu.

Gràcies als textos d’en Josep M. Montaner i de la Isabel Aparici ens podem fer a la idea de tots els canvis, ampliacions i perfeccionaments que la ciutat ha viscut.

Des de les restes romanes, la ciutat medieval, el renaixement, el barroc i el neoclassicisme inicials fins a l’esclat modernista i els nous habitatges sempre tant cuidats.

El pas dels gremis i oficis a la industria i els nous serveis que una ciutat més poblada necessita, des dels habitatges fins la sanitat sense oblidar les zones naturals, les funcionals i les d’entreteniment així com les infraestructures de mobilitat.

És una eina preciosa i molt ben trobada amb un fons de documentació molt treballat que fa que esdevingui una obra amb un alt potencial didàctic.

Per a tots els amants de la ciutat que no conceben veure el claustre de la Catedral buit sinó que s’han de fer lloc per comptar les 13 oques que la presideixen i poder sentir l’olor de l’aigua estancada.

O també per valorar la solitud del claustre de Santa Anna en contraposició amb el brogit de la Plaça Reial.

Està ordenat de manera intuïtiva però de ben segur que no en tindreu prou i us vindran ganes i pessigolles als peus per anar a redescobrir algun dels indrets que teníeu abandonats o arraconats.

És un pecat no gaudir de la bellesa d’aquesta ciutat amb tanta historia.

De la mà de Comanegra tenim un grapat de llocs en que valorarem l’evolució del propi habitant de la ciutat i la veurem amb uns ulls renovats.

A més, podreu gaudir d’aquesta obra tant en català com en castellà, així que no hi ha excusa per fer un bon regal.

Què, ens acompanyeu en aquesta preciosa passejada?

No ho dubteu, és ideal per als amants d’aquesta inigualable ciutat!