dijous, 13 d’octubre del 2022

La forma de l’aigua

Per Àngela Sánchez Vicente

Avui iniciem una nova ronda de recomanacions d’obres del gran mestre del misteri sicilià Andrea Camilleri després de la seva mort.

Reconec que després de l’èxit televisiu em vaig llençar a la lectura de les obres en que aquest aclamadíssim autor anava dibuixant entre misteris el seu inigualable fill literari.

En la Sèrie Montalbano que ens ofereix labutxaca trobem títols que potser han quedat lluny en el temps però que pels seus fidels lectors són molt apreciats i valorats.

En aquest cas ens retrobem amb la primera obra protagonitzada per tan particular Comissari sota el títol La forma de l’aigua.

Reconec que havent llegit moltes de les seves darreres obres em feia molta il·lusió llegir l’inici del que es va convertir en un boom i èxit de vendes, critica i públic arreu d’Europa i el món.

Gràcies a la tasca de traducció d’en Xavier Riu podem descobrir el primer cas que resol i podem veure com poc a poc en Salvo va agafant cos, frases que repetirà en el futur i com els seus col·legues també mostren un bri del que seran a les següents obres en que cada cop hi ha més detalls o gestos que el lector identifica i no s’han de narrar massa més.

Tradicions culinàries, hàbits, relacions amb el sexe femení, etc... comencen a aparèixer d’una manera molt subtil sense la pretensió d’esdevenir emblemàtiques en títols posteriors.

Reconec que m’ha encantat i que m’he fixat més en aquests detalls que en la trama en si però també és un cas de lo més interessant.

Un polític i empresari és el mort en aquesta obra en una situació compromesa i els involucrats a investigar van des de opositors polítics, el fill d’aquest, un advocat poc net, un pilot de ral·lis, una sueca despampanant i fins i tot un nebot angelical difunt.

L’escenari del crim és tèrbol i ens transporta a uns carrers on les drogues i la prostitució estan a l’ordre del dia.

Entre tants homes de poder i el poder d’una dona mil interrogants apareixeran per en Salvo Montalbano que amb la seva professionalitat i destresa anirà resolent a un ritme trepidant.

Per tots els que us hi hagueu enganxat, busqueu la Sèrie Montalbano al segell de labutxaca i recordeu que podeu trobar títols com El somriure de l’Angélica, El joc de pistes, Joc de miralls, Un dissabte amb els amics, Una escletxa de llum, La forma de l'aigua, El lladre de pastissets, El gos de terracota, La veu del violí, L'excursió a Tíndari, L'olor de la nit, Un gir decisiu, La paciència de l'aranya, La lluna de paper, Foguerada d'agost, Les ales de l'esfinx, La pista de sorra, El camp del terrissaire, L'edat del dubte , La dansa de la gavina, El mètode Catalanotti, La xarxa de protecció o L’altre cap del fil entre molts d’altres gràcies a Edicions 62.