diumenge, 2 de juliol del 2017

La filla del capità Groc



Avui us presentem La filla del capità Groc, novel·la guanyadora del Premi Ramón Llull 2016 i que ens convida a viure la historia aquestes vacances i cada dia de l’any.

El capità Groc és un personatge real, més concretament es tracta d’en Tomàs Penarrocha el Groc de Forcall, el mític heroi del Maestrat que va lluitar contra els lliberals.

Potser en més d’un llibre n’hem sentit a parlar de la seva vessant més històrica o de la seva part més política i bel·ligerant però en aquesta novel·la descobrim a l’home, el pare, la seva sensibilitat i les seves arrels.

Diuen que un veritable guerrer no lluita per l’odi dels que té just al seu davant sinó per l’amor que ell té al darrere. Serà aquesta sentència extrapolable a aquesta gran novel·la?

Durant l’aferrissada guerra tot heroi té moments de solitud en que pensaments i imatges l’aclivellen amb la força de deu mil bales i mantenir-se a la frontera entre un idealista reaccionari o un justicier esdevé difícil.

En aquesta novel·la d’en Víctor Amela coneixerem a la filla d’en Tomàs Penarrocha que cada dia recorda al seu pare i el troba a faltar amb totes les seves forces. L’enyora molt, només necessita una abraçada i mirar-se en el seus ulls per tornar-se a sentir una nena especial i estimada.

Ella sap que el seu pare lluita per defensar uns ideals i per retornar al seu poble i a ells mateixos una dignitat perduda.

És una novel·la on la dualitat entre la guerra i l’amor es donen la mà en un vaivé constant que ens encisa i ens hipnotitza a seguir llegint fins acabar la gran aventura.

De la mà de labutxaca podem gaudir d’aquesta obra meravellosa traduïda també al francès i al castellà i aprendre d’un fet real alhora que ens qüestionem la naturalesa de l’ésser humà i la seva versió més humana.

Tendim a pensar que els guerrers només lluiten, que són cossos amb un objectiu però no ens plantegem què deixen enrere o a qui troben a faltar o els propis problemes que carreguen a les seves espatlles.

Ara tenim la oportunitat que ens regala l’autor de conèixer a aquest personatge històric des d’una posició més holística i sobretot molt més emocional.

És una caixa de sorpreses que no deixa indiferent a ningú i a més ens presenta a l’home en un context nou sense perdre la seva essència.

Voleu viure la aventura? Voleu viatjar en el temps?

Vinga, només cal que aneu a la llibreria i us compreu un exemplar!

Us assegurem que no us en penedireu pas.