dimarts, 27 de novembre del 2018

Amor


Per Àngela Sánchez Vicente

Avui us presentem una novel·la intimista, reflexiva, inclassificable i sobretot molt impactant i digne d’estudi.

Una novel·la que de ben segur no s’assembla a res que hagueu llegit abans s’amaga sota el títol Amor.

Reconec que no coneixia l’aclamada prosa de la seva prestigiosa autora Hanne Ørstavik i també desconeixia la quantitat de crítiques positives, guardons i legió de lectors fidels que ha aconseguit arreu del món.

Res és atzarós i res és gratuït! Realment amb aquesta obra demostra que és una escriptora virtuosíssima i amb molts recursos lingüístics alhora que ens obre la finestra a la seva bibliografia.

Ens situem al nord de Noruega i us recomano que us abrigueu doncs us agafarà fred i gelor a l’ànima.

La nostra protagonista és la Vibeke, una dona que només és feliç amb un bon llibre a la mà, una cigarreta a l’altre i amb la ment lliure de pensaments sobre el seu entorn. 

A l’altre cara de la moneda de la breu narració coneixerem al seu fill Jon, un nano tímid que no acaba d’acceptar el lloc on viu i amb una il·lusió latent al seu cor.

La novel·la recorre una nit tremebunda en que ambdós no es creuen geogràficament però tenen moments de diàleg mental gràcies als malvars estilístics de l’autora per saltar d’un paràgraf a l’altre canviant de protagonista i aprofitant per contraposar impressions.

Sembla que visquin en mons diferents i que les seves vides conflueixen només en el traç sanguini que els lliga però desarmant la trama podrem trobar la mida de l’amor i de l’absència d’aquest.

Ella condueix per l’espessa neu amb el desig de tornar a casa i tancar-se en el seu univers propi i el nano només pensa en què passarà al dia següent en que compleix anys. Poc s’imagina que la seva mare ignora aquesta dada que per ell és vital.

Ella es veurà envoltada en un encontre amb un home i el jovenet al anar a vendre rifa de l’escola també tindrà una trobada inesperada.

A qui troba cadascun d’ells? Estan en perill? Com acabarà aquesta gèlida nit?

Gràcies a la tasca de traducció de Blanca Busquets i a l’aposta de l’Editorial Les Hores per tal d’apropar-nos grans èxits internacionals i presentar-nos a grans autors estrangers podem gaudir d’aquesta obra extraordinària.

Què els lligarà al final?

Només gaudint de la seva lectura ho descobrireu!

Vinga va, abrigueu-vos i viatgeu cap a Noruega! La Vibeke i en Jon us esperen!