dilluns, 20 de gener del 2014

Presumeix de vins



Edicions labutxaca ens ofereix una guia didàctica molt acurada per aprendre de manera senzilla unes nocions bàsiques d’enologia i de saber fer.

Quantes vegades heu intentat descriure un vi? Quantes experiències estan relacionades amb una bona copa de vi? Quin és el sabor que us transporta a un moment determinat i no aconseguiu retrobar-lo?

Moltes vegades m’he trobat davant la necessitat de quedar bé, de marinar correctament un plat amb el vi que més li escau, d’intentar que els del celler entenguin allò que estic buscant, de no trobar les paraules concretes que m’obriran les portes d’un món ple de matisos, de colors, de sabors i d’aromes embotellats.

Meritxell Falgueres, una jove sommelier d’una família on generació rere generació l’amor per aquest regal de la natura ha compres que el món de l’enologia, a un nivell de consumidor, pot estar a la ma de tots. Guardonada l’any 2007 amb el premi Jove Promesa Nas d’Or de Catalunya ens regala de manera entenedora, clara i concisa algunes perles del seu coneixement per pas a pas descobrir que el món del vi està a l’abast d’aquells interessats.

Presumeix de vins és una guia didàctica sobre tots aquells temes que tenen relació amb el món del vi, des de les denominacions d’origen, les ampolles, les copes, les temperatures a servir, les combinacions amb els plats, la verema, moltes llegendes urbanes i moltes situacions quotidianes.

El pròleg d’aquesta petita gran obra esta signada per Joan Manel Serrat, un home que compara el vi amb la música, tots dos mons són creats a partir d’obres d’art, un home poc avesat a llegir ni escriure pròlegs, però l’amistat sincera i profunda ha aconseguit una excepció molt remarcable.

El llibre ens ofereix cites celebres de personatges remarcables de la història com: Charles Baudelaire, Federico García Lorca, Galileu, i fins i tot, Lord Byron.  Aquesta obra està dividida per capítols que es corresponen amb la seva essència: el cos, l’ànima, la ment, el rostre i el cor, a més ens regala un diccionari de fragàncies i per acabar un qüestionari per veure si hem copsat les idees principals. 

Uns capítols on les paraules tècniques estan en negreta i definides, on tenim idees per fer pràctiques i descobrir en primera persona com anar desenvolupant els nostres sentits, hi ha esquemes, mapes i gràfics.

Tot hauria d’apuntar cap a una eina didàctica avorrida, però res més lluny de la realitat, no sabeu mai quan necessitareu donar un cop d’afecte demanat un vi perfecte. 

A més podreu gaudir de les recomanacions de vins que cal tastar abans de morir, alguns molt coneguts i d’altres autèntics desconeguts.

No oblideu brindar amb una copa amb aquells que us estimeu, brindar prové de l’alemany “ich bringe dich” que vol dit “t’ho ofereixo” i així és com volem acabar aquesta reflexió, us oferim una eina útil, fàcil i us desitgem que gaudiu del plaer de passar temps amb les persones adequades, compartint una ampolla de vi i una molt bona conversa.

Per acabar, només una recomanació, recordeu que es pot gaudir del vi i no cal abusar-ne, beveu sempre amb moderació.

Salut!