dijous, 16 de gener del 2014

El far entre oceans



Sota una portada romàntica, melancòlica, tranquil·la i alhora revolta se’ns presenta la excepcional novel·la El far entre oceans, la primera novel·la de M. L. Stedman una autora novell que amb la seva sensibilitat i profunditat ens ha enamorat assegurant-se un futur com a escriptora.

Una novel·la de contradiccions que es donen la mà al llarg de tot el relat de manera majestuosa; l’amor i la culpa, el bé i el mal. 

El far entre oceans, títol de l’obra també podria ser: Lucy, entre el Tom i l’Isabel o bé, Lucy, entre dues famílies o, fins i tot, Lucy, la nena entre la veritat i la mentida.

La novel·la ens presenta una parella que no té fills però els desitgen de tot cor. Ells treballen al far d’una petita illa australiana i creuen veure la llum dels seus problemes quan troben una barca amb un home mort i un nadó que necessita que el guareixin.

No ho dubten i se l’enduen per tal de fer-la passar com a filla seva però el drama no trigarà a explotar. En Tom, un home molt racional i que representa el seny dins la parella, vol quedar-se-la però fent els corresponents tràmits d’adopció, la Isabel és l’abanderada de la rauxa, vol amagar el regal que segons ella els ha enviat Déu i mantenir la mentida que cada cop esdevé més grossa i una fissura cada cop més ample entre l’amor de la parella.

Una novel·la on les contradiccions ens fan reflexionar sobre el poder de les mentides, els valors ètics i morals i els estereotips de família i de felicitat que regnaven en aquells temps i que encara perduren de manera latent a la societat.

L’amor pot ser la mida del dolor doncs només et pot fer mal aquells qui més estimes, l’amor pot ser tòxic i enterbolir-te l’ànima tornant-se interessant per al propi benefici.

L’inici us pot semblar una mica el dibuix bíblic de la historia de Moisés on el nen és acollit amb amor o fins i tot el inici de la historia d’en Tarzán on el petit infant és acollit per una parella que habita la selva i a la mort d’aquests se n’encarrega la goril·la. Un punt de partida que pot semblar denominador comú però és només un tret de sortida.

La evolució psicològica i emocional d’en Tom i de la Isabel arriba a extrems molt profunds amb unes descripcions molt acurades i molt canviants al llarg del relat. 

Edicions 62 aposta per una nova autora, una nova mestra de la literatura que de ben segur que ens donarà que parlar. 

Una historia que pel seu tramatge pot suscitar reflexions al voltant de temes com el tràfic de blanques o els nens robats. 

Arribarà la Lucy a saber qui és? Si ho arriba a saber, que escollirà fer? Voldrà saber els seus orígens o es quedarà amb els pares que tant acuradament l’han cuidat? Com acabarà el matrimoni dels dos joves?

Personalment, no deixaria escapar aquesta fantàstica història on trobareu aquestes respostes i molt més, un mar d’emocions en una nit de mar picada.