dimecres, 22 de maig del 2013

Sir Arthur Conan Doyle



Sir Arthur Conan Doyle ve néixer el 22 de maig de 1859 a Edimburg  i va deixar orfes els seus seguidors el 7 de juliol de 1930 a Crowborough. Metge i escriptor, va establir de forma definitiva la fórmula de la novel·la policíaca, avançada trenta anys abans per Edgar Allan Poe. El seu personatge més conegut, Sherlock Holmes, va gaudir de gran popularitat des de la seva aparició en les seves primeres obres. No obstant això, Conan Doyle va escriure alguns llibres amb un marcat caràcter històric, i, al final de la seva vida, va conrear també el gènere de la ciència ficció i va publicar un escrit sobre l'espiritisme, influït per la mort del seu fill i per la seva experiència viscuda com a soldat ras en la I Guerra Mundial.

Estudio en escarlata és la primera aventura de Sherlock Holmes, un detectiu assessor que porta la observació i la deducció a límits insospitats. Molt excèntric, coneixedor de moltes coses i de poques a l’hora. La seva habilitat el transforma en un esser únic que acaba convivint amb el Doctor Watson al famós 221B de Baker Street, cosa que acaba creant uns lligams d’amistat molt forts.

La prosa de Conan Doyle és exquisida, molt fluida i les seves trames són el suficient rebuscades per enganxar el lector i crear en aquest un cert sentiment de complicitat amb en Sherlock, amb totes les seves peculiaritats incloses i amb en Watson i el suplici que devia ser a vegades conviure amb un geni poc sociable i amb manca de tacte en el tema de les relacions socials.

Si espereu trobar “elemental estimat Watson”, el seu barret o la seva pipa, aneu errats, tots aquests elements són posteriors, el que si que trobareu seran dos companys de fatigues, dos amics que us mostraran el pitjor d’una ment criminal i el millor d’una ment deductiva.

Si us decanteu per llegir alguna de les seves obres us recomanem les noves edicions de l’Editorial Debolsillo, on a més podreu gaudir d’una introduccions dels guionistes i actors de la nova sèrie de televisió.