dimecres, 4 de maig del 2022

Silverview

Costa molt presentar la novel·la pòstuma d’un autor al qual respectes i que t’ha regalat moltes hores entretingudes i interesants, és complicat fer justícia a una obra excel·lent però que en el fons et trenca el cor al ser un comiat.

John Le Carré ens va deixar el desembre de 2020 i el seu fill al recollir alguns documents del seu pare va trobar la novel·la Silverview, la paraula clau és novel·la, una historia completa i revisada per l’autor i que va deixar aparcada mentre publicava obres com “Volar en cercles” i “Un home decent”, tal i com indica al epíleg el seu fill Nick Cornwell només li han donat petits retocs per polir-ne petits aspectes però en cap cas es van trobar només anotacions i en van crear l’obra.

La pregunta que em va venir a la ment fou perquè la va deixar aparcada i no la va publicar en vida? I la resposta també ens la donen, és una novel·la que podria ser incòmode per alguns, com ens diu el seu fill: “ens presenta un Servei fragmentat, ple de faccions polítiques, no sempre amable amb aquells a qui hauria d’ajudar, no sempre efectiu o alerta, i definitivament gens segur de poder-se continuar justificant”.

La seva publicació coincideix amb el seixanta aniversari de la publicació de la primera novel·la de l’autor “Trucada per al mort”

La portada que ens presenta Edicions 62 diu molt amb molt poc, dos homes caminen cap a un destí desconegut deixant darrera el que sembla una ciutat que es perd al mar, com qui canvia d’ambient i realment es ven cert. Ara bé, el que el destí els proposa i com aquests homes es coneixen ho descobrireu molt aviat.

“Hi ha persones a qui no hem de trair mai, costi el que costi. Jo no pertanyo a aquesta categoria”

El nostre protagonista és en Julian Lawdsley qui deixa Londres i la seva carrera a les finances per obrir una petita llibreria a la costa anglesa, a East Anglia. Allà un emigrant polonès, Edward Avon, el visita més per conversar que per comprar llibres, un home força peculiar que el convida a obrir una secció al soterrani de la llibreria i mica en mica l’anirà coneixent millor fins a descobrir que fou un agent de l’MI6 i que coneixia al seu pare, fet que el desconcerta i alhora el fascina.

D’altra banda aquesta vida tranquil·la a la costa s’entrellaçarà amb la investigació que porta a terme el cap de seguretat del servei secret Stewart Proctor qui desconfia de tothom i el portar a investigar a Avon i involucrarà en certa manera en Julian.

Una darrera historia on el que fins ara era molt clar al servei del país comença a mostrar-ne les ombres i els fils de més d’un titellaire.

No deixeu escapar el seu comiat i la seva advertència ... no tot és el que sembla.