dilluns, 9 de setembre del 2019

El despertar del navegant


Fa uns dies vaig rebre de mans d’un gran amic i editor, en Marc Moreno, un exemplar de El despertar del navegant, la darrera aposta de Llibres del Delicte que avui ja podreu trobar a les llibreries.

No havia llegit res fins al moment de la seva autora, Maribel Torres i en certa manera de tant en tant ja m’agrada descobrir nous autor que poden aportar una nova visió al gènere negre, un aspecte decisiu per l’editorial.

La nostra protagonista és l’Ariadna, una investigadora privada o detectiva qui rep un encàrrec força compromès. L’asseguradora de la família Masdeu ha descobert que un Miró que penjava ales parets del seu iot Zenit ha sigut canviat per una falsificació de gran qualitat.

Aquests no volen aixecar la llebre i l’Ariadna amb l’ajuda d’en Pau, un geni de la informàtica hauran de descobrir que ha passat sense que els propietaris se’n assabentin.

La introducció ja ens fa veure que no tot serà fàcil, també he de reconèixer que em va sobtar que un quadre d’aquest valor estigues en un iot que com a molt es fa servir sis mesos l’any, però els rics i les seves extravagàncies em queden una mica lluny.

Així comença un cas que podria semblar força senzill i que s’anirà complicant entreteixint amb la falsificació d’art, la corrupció, el xantatge, l’especulació immobiliària a la Costa Brava i diversos fils conductors que crearan una visió més amplia del que semblava un fet puntual i aïllat.

La prosa de l’autora és molt fluida, gairebé com un cant de sirenes que t’atrapa en la seva xarxa i no et deixa marxar, manté un ritme lineal i un tempo sostingut amb uns moments de tensió que fan despertar el lector i no només al navegant.

Els seus personatges no són complicats, estan molt ben construïts i alhora els fa propers al lector, m’ha sigut molt fàcil empatitzar amb ells i voler acompanyar-los en els seus descobriments.

No ens podem oblidar del marc geogràfic meravellós de la Costa Brava, un lloc que convida a pensar en platges i vacances i en aquest cas amaga molt més del que els sol fa brillar.

La seva lectura se m’ha fet curta, és d’aquelles histories que agrada ja que en el fons és molt rodona, tot té un motiu i un perquè i a l’anar-ho desgranant sembla que la trama flueixi com una pujada de la marea, poc a poc però va guanyant terreny en el cor del lector.