diumenge, 27 de setembre del 2015

Llibertat! 50 poemes de revolta



Per Àngela Sánchez Vicente


En una jornada electoral com la que estem vivint no podem deixar de recomanar-vos un petit llibre que amaga moltíssima força i un clam: Llibertat! 50 poemes de revolta.

En aquest poemari que ens ofereix Jaume Subirana podem trobar aquelles paraules catalanes que sempre hem sentit i ens posen la pell de gallina com “Canto a la lluita” de Joan Salvat-Papasseit, “El cant de la senyera” de Joan Maragall, “La santa espina” d’Àngel Guimerà i fins i tot “Els segadors”. 

A més d’aquests grans himnes i declaracions d’intencions també trobem poemes gràfics i d’altres d’autors actuals i contemporanis amb els que a més de veure amb les dates de naixement com allò que es demana és una necessitat heretada dels nostres avantpassats com també podem comprendre el perquè de la voluntat d’un autogovern i una autonomia per tal de no perdre allò més nostre i que ens identifica a nivell mundial.

Amb el pròleg del David Fernàndez acabem de copsar la idea, són masses anys de lluita i sembla que realment és ara o mai.

La crisi que estem patint acabarà sent identitària si no hi posem remei i això si que no ens ho podem permetre de cap manera.

Si el poble català ha demostrat alguna cosa durant aquests tres segles és que davant l’opressió té la capacitat d’aixecar-se, que pot construir un monument amb totes les pedres que li han tirat, que de la censura ens en vàrem sortir amb molta picaresca i un gran ús del doble sentit.

Realment tenim un patrimoni cultural tan ric que no el podem deixar anar ni que ningú se’n rigui per tant el crit dels poetes és encertat: Llibertat.

De la mà d’Ara llibres tenim un poemari i costumari català que farà les delícies de tots els catalans: joves que justa ara veuen el perquè ens queixem, adults que ja n’estan tips i gent gran que només somia amb una independència amb llàgrimes d’emoció als ulls.

No hi ha un dia millor per llegir aquesta obra! És el millor pamflet electoral que he rebut! 


Catalunya, triomfant,
tornarà a ser rica i plena!
Endarrere aquesta gent
tan ufana i tan superba!
Bon cop de falç!
Bon cop de falç, defensors de la terra!
Bon cop de falç!
Ara és hora, segadors!
Ara és hora d'estar alerta!
Per quan vingui un altre juny
esmolem ben bé les eines!
Bon cop de falç!
Bon cop de falç, defensors de la terra!
Bon cop de falç!
Que tremoli l'enemic
en veient la nostra ensenya:
com fem caure espigues d'or,
quan convé seguem cadenes!
Bon cop de falç!
Bon cop de falç, defensors de la terra!
Bon cop de falç!