divendres, 5 de juny del 2020

Una educació


Per Maria Valle Viña

 

Feia molt de temps que no tenia entre les meves mans un llibre que em sorprengués tant, us parlo del llibre “Una educació” de Tara Westover, que ens apropa l’editorial Més llibres

En aquest llibre la Tara ens explica les seves memòries en un relat magnífic, pròxim, desgarrador i sincer. 

Tara Westover va créixer a les muntanyes occidentals dels Estats Units. Va ser criada en una família de mormons fonamentalistes que vivia preparant-se per a la fi del món. De nena mai va trepitjar un metge, no disposava de certificat de naixement i la primera vegada que va trepitjar una classe tenia disset anys. 

El que si va aprendre, amb els seus sis germans va ser a domar cavalls, a recollir herbes per al negoci de la seva mare com a llevadora i a remenar deixalles per trobar metalls per vendre’ls. Westover va tenir una infància feliç però dura, de vegades brutal. 

Al llibre “Una educació” explica com l'educació la va convertir en una altra persona. Un canvi que li va costar a bona part de la seva família, però del què no se’n penedeix.

Després de la seva primera trobada amb l’ensenyament, en una dècada es va graduar magna cum laude a la Brigham Young University, va obtenir una beca per anar a Cambridge, va ser professora visitant a Harvard i va tornar a Cambridge on es va doctorar en Història el 2014. 

“Una educació” és el difícil camí de tot aquest aprenentatge, que la va acabar portant de les muntanyes d’Idaho a les millors universitats del món. Quan llegim a Westover ens trobem una història de superació, de transformació, de canvi. Com diu ella mateixa al seu llibre: “Podríem anomenar-ho transformació, metamorfosi, falsedat, traïció. Jo en dic educació”.