diumenge, 30 de juny del 2013

El vampir



Diuen que en pot petit hi ha la bona confitura, doncs tenen tota la raó del món. Angle Editorial ens presenta en un format molt minimalista una gran obra de pes “El vampir” de John William Polidori.

Una obra que es divideix en dues parts, un ma a ma entre l’obra de Polidori i la introducció de Marina Espasa, un joc de contrastos que crea un compendi perfecte entre passat i present.

Marina Espasa, autora de la novel·la “La dona que es va perdre”, aporta a aquest volum un toc àcid, modern i curiós d’un tema molt trillat però que enganxa a lectors de tot el món i de totes les edats.

En la seva introducció ens explica com va néixer “El vampir” i la veritat és que ja m’hagués agradat ser a aquell sopar. Sembla ser que al juny de l’any 1816 a la Villa Diodati, van quedar atrapats pel mal temps Lord Byron, el poeta Percy B.Shelley, Mary Wollstonecraft, futura Mary Shelley, i John William Polidori, metge personal de Lord Byron. Doncs bé, aquestes brillants ments pensants van decidir passar el temps escrivint breus relats de por, sembla ser que “El vampir” va néixer aquella nit encara que es dubta si fou de la ploma de Lord Byron o de la ma de Polidori, encara que aquest últim sembla ser l’artífex real, també va ser la nit de trons que va engendrar “Frankenstein”.

També ens dona dades biogràfiques tant de lord Byron com de Polidori, però no us penso explicar el que el propi llibre recull de manera molt curosa, trobareu tot seguit un fil cronològic que es va entrellaçant amb el fil de la historia de la humanitat on les histories de vampirs han anat donant notes de color al folklore de cada regió o país. Sabíeu que a Catalunya també tenim la nostra pròpia historia gòtica? L’any 1903 en Joaquim Ruyra ens explica el conte de “La xucladora”, mig vampiressa mig fada d’aigua. També repassa les cartelleres dels cinemes fins arribar al que ella considera un món vampiritzat sobretot a partir de l’any 2008 coincidint amb l’any zero de la crisis econòmica, quan els bancs ens van començar a xuclar la sang mentre Crepuscle o True Blood ens xuclaven l’atenció.

La historia de “El vampir” recull la relació que s’estableix entre Lord Ruthven, un personatge peculiar, un home absorbit per ell mateix, que observa el món per sobre les seves espatlles, un home que ajudava als altres i quedaven maleits. Un ésser avorrit de tot i de tothom, fins que es creua a la seva vida un jove cavaller, l’Aubrey, un home imaginatiu, virtuós, amb una concepció romàntica de l’honor i l’honestedat. 

Un xoc de trens a punt de descarrilar és el que ens ofereix Polidori, dos personatges en costats oposats de la balança però que aprenen coses l’un de l’altre. 

Si realment us agraden les histories de vampirs no us podeu perdre l’inici de la historia, diuen les males llengües que “El vampir” mostra la relació entre Lord Byron i Polidori, esteu convidats a descobrir qui és qui i deixar volar la vostra imaginació, doneu-li el final que preferiu, ja que es considera una obra inacabada. Com acabarà el vostre Vampir?

De moment aquí podeu clavar-li les dents.