diumenge, 2 de febrer del 2014

La psicologia de l'esport



Per Julian Vicente 


Per trobar una bona guia pràctica sobre La psicologia de l’esport cal recórrer al recull del Dr. Arnold Leunes.

Una breu però extensíssima guia per endinsar-nos en el món de la psicologia i com aquesta afecta als esportistes en moments clau de la seva carrera i que també són aplicables a tota la societat.

De manera senzilla, a partir de casos pràctics, citacions de grans filòsofs i figures emblemàtiques de l’esport de tots els temps podem reflexionar com les pors, les angoixes i tot allò vinculat a les emocions pot afectar i desballestar el desenvolupament de l’activitat diària.

Partint d’un reconeixement de que és l’ansietat i l’angoixa i com tractar-les per tal de que no ens paralitzin fins a arribar al punt en que ens puguem auto reconèixer, regular-nos i adquirir la força mental necessària per enfrontar els dimonis en forma de lesions, riscos i arribar a un bon treball individual i en equip.

Com a estudiant de magisteri d’educació física i com a esportista amateur crec que és una guia bàsica per poder anar ampliant els coneixements d’aquest camp a partir de la bibliografia que ens ofereix.

L’autor ens dóna petites píndoles de saviesa que nosaltres podem fer créixer anant a la font que sempre referencia de manera acurada.

Temes com la violència o el tractament de l’agressivitat també són tractats com a problemàtiques vinculades que es poden solucionar seguint unes passes ben fàcils si es porten a terme amb la direcció correcta.

Gràcies a labutxaca podem tenir una base sòlida en la que poder edificar el nostre coneixement per tal de poder formar a les generacions futures alhora que una eina perfecta per solucionar problemes endèmics que s’arrosseguen en el món de la competició.

Si adquirim unes rutines saludables podrem arribar a una bona forma física i a un nivell emocional òptim per tal d’autogestionar-nos i assolir un benestar personal que tan sols l’esport i l’activitat física ens poden proporcionar.

Si creieu en el “mens sana in corpore sano” no us deixeu escapar aquesta guia. Una bona inversió que no us deixarà indiferents i us animarà a ampliar coneixements.

Potser pensem que grans esportistes com en Leo Messi o en Rafa Nadal són màquines, però també estan exposades a patir tot allò que la majoria de la gent  pateix: inseguretats, pors, tics, lesions, èpoques de baixada professional... ningú s’escapa de la seva pròpia ment però tenir-ne consciencia i aprendre a dominar-la pot ser la clau cap a l’èxit.

En paraules del meu ídol Michael Jordan:

“ He fallat més de 9000 llançaments en la meva carrera.
He perdut gairebé 300 partits.
Han confiat en mi per al llançament decisiu que ens faria guanyar el partit...i l’he fallat.
A la vida, he fallat una vegada rere l’altre.
I és per això que he triomfat”