Per Maria Valle Viña
En la tercera
entrega dels mini receptaris Cossetània Edicions ens presenta Ratafies.
Aquest receptari,
que trobarem a un preu molt econòmic, ens apropa als orígens, la història i
l’elaboració de la ratafia i altres licors, a partir d’una documentació
exhaustiva referent tant als Països Catalans com arreu. És, a més, un
excel·lent manual per conèixer les herbes, les espècies i les fruites útils per
fer licors, així com per a altres usos culinaris.
El mini receptari Ratafies ens ensenya a
fer licors a casa —ratafies, licors d’herbes, d’espècies i de fruites— per
convertir-nos en veritables experts. Les receptes hi són explicades pas a pas,
amb tots els ingredients. Pertanyen al repertori popular d’arreu de les terres
de parla catalana i de tot el món, amb la qual cosa farem també un viatge
fascinant al gust de cada territori.
El seu autor, Jaume Fàbrega es professor de gastronomia a la Universitat Autònoma de
Barcelona, historiador i crític d’art, és considerat el primer escriptor
gastronòmic dels Països Catalans, tant pel volum de la seva obra (uns quaranta
llibres publicats) com pel rigor del seu enfocament. Ha publicat llibres d’art,
turisme, antropologia i assaig, però, sobretot, de gastronomia —centrats en la
cuina tradicional i els productes— amb un enfocament innovador, que uneix
recerca antropològica, treball de camp i una perspectiva segons la qual la
cuina és un aspecte significatiu de la cultura.
Amb Cossetània Edicions ha publicat Pa
amb tomàquet, El llibre de la ratafia, El gust d’un poble, La cuina del país
dels càtars, Dalícies. A taula amb Salvador Dalí i Les postres i els
pastissos de l’àvia.
Abans d’acabar,
us deixo amb la recepta de la “Ratafia de
l’Alt Urgell”:
Ingredients: 1l
d’aiguardent, 8 cullerades de sucre, 1 grapat de cireres (unes 25), 15 grams de
cafè, ¼ de nou moscada.
Elaboració:
Escolliu unes cireres ben senceres i fermes, sense cap macadura. Traieu-ne la cua,
esbandiu-les i deixeu-les eixugar. Poseu-les en una ampolla de boca ampla,
tireu-hi l’aiguardent, el sucre i la resta d’ingredients i deixeu-ho a la
serena durant 9 dies, remenant cada dia.
Ja la tenim
llesta per tastar!