diumenge, 17 de gener del 2016

Ratafies. Mini Receptari



Per Maria Valle Viña


En la tercera entrega dels mini receptaris Cossetània Edicions ens presenta Ratafies

Aquest receptari, que trobarem a un preu molt econòmic, ens apropa als orígens, la història i l’elaboració de la ratafia i altres licors, a partir d’una documentació exhaustiva referent tant als Països Catalans com arreu. És, a més, un excel·lent manual per conèixer les herbes, les espècies i les fruites útils per fer licors, així com per a altres usos culinaris. 

El mini receptari Ratafies ens ensenya a fer licors a casa —ratafies, licors d’herbes, d’espècies i de fruites— per convertir-nos en veritables experts. Les receptes hi són explicades pas a pas, amb tots els ingredients. Pertanyen al repertori popular d’arreu de les terres de parla catalana i de tot el món, amb la qual cosa farem també un viatge fascinant al gust de cada territori. 

El seu autor, Jaume Fàbrega es professor de gastronomia a la Universitat Autònoma de Barcelona, historiador i crític d’art, és considerat el primer escriptor gastronòmic dels Països Catalans, tant pel volum de la seva obra (uns quaranta llibres publicats) com pel rigor del seu enfocament. Ha publicat llibres d’art, turisme, antropologia i assaig, però, sobretot, de gastronomia —centrats en la cuina tradicional i els productes— amb un enfocament innovador, que uneix recerca antropològica, treball de camp i una perspectiva segons la qual la cuina és un aspecte significatiu de la cultura. 

Amb Cossetània Edicions ha publicat Pa amb tomàquet, El llibre de la ratafia, El gust d’un poble, La cuina del país dels càtars, Dalícies. A taula amb Salvador Dalí i Les postres i els pastissos de l’àvia

Abans d’acabar, us deixo amb la recepta de la “Ratafia de l’Alt Urgell”: 

Ingredients: 1l d’aiguardent, 8 cullerades de sucre, 1 grapat de cireres (unes 25), 15 grams de cafè, ¼ de nou moscada. 

Elaboració: Escolliu unes cireres ben senceres i fermes, sense cap macadura. Traieu-ne la cua, esbandiu-les i deixeu-les eixugar. Poseu-les en una ampolla de boca ampla, tireu-hi l’aiguardent, el sucre i la resta d’ingredients i deixeu-ho a la serena durant 9 dies, remenant cada dia. 

Ja la tenim llesta per tastar! 


Por de la veritat

La reina del suspens descobreix el secret que amenaça a dues germanes.

Per poder paladejar un bon thriller de caire elegant, nostàlgic, amb clarobscurs i amb tot allò que ens fa vibrar de les novel·les detectivesques ens hem d’endinsar al foc de Por de la veritat, la darrera novel·la que signa Mary Higgins Clark.

Quan parlem de la Mary Higgins Clark ens referim a una de les grans dames que no només és un best seller sinó que és una amant de les lletres i de les històries que brollen de la seva ment amb una rapidesa i agilitat meravelloses.

La seva legió de lectors en són testimoni doncs no és gens estrany que cada any puguem tenir entre mans tres grans històries sorgides de la seva ploma inesgotable. 

Podríem caure en el parany de pensar que cada cop és una mica més del mateix però és tot el contrari. Ella ha creat un món propi, un segell únic que la fa genuïna i les histories tenen escenaris, personatges i trames molt diferents unides per l’únic nexe de la garantia de qualitat.

En aquesta novel·la en particular coneixerem a dues germanes molt oposades: La Kate i la Hannah. Són el dia i la nit i les seves ments funcionen a un ritme i en una direcció molt diferent.

La mare de les nenes va morir quan eren petites i potser varen créixer de cop cadascuna buscant una estratègia diferent però la vida les torna a posar en una situació que remourà les seves ferides i el seu passat. Com respondran? S’aproparan o s’allunyaran per sempre? 

Al taller de mobles del seu avi és víctima d’un incendi en una nit vermella i negra que els canviarà el passat i el destí. Les grises cendres amaguen un secret que vol ser desvetllat a crits. Com el troben? El passat és present que vol esdevenir viu? Hi ha alguna connexió en el seu mar de tragèdies? Serà el punt i final dels enigmes o només un tret de sortida?

Aquesta novel·la us respondrà totes les preguntes alhora que manté la tensió a través de tota la investigació... per algun motiu li diuen la Reina del suspens.

Els interrogants, les sorpreses i els girs que amaga fan de la lectura una activitat altament addictiva i plaent. 

Gràcies a l’aposta d’Edicions 62 i labutxaca podem assaborir aquest darrer volum alhora que recuperar els seus grans títols com: ”Enlloc com a casa”, “Bessones vestides de blau”, “En sona aquesta cançó”, “On t’amagues”, “Records d’una altre vida”, “L’ombra del teu somriure”, “Caminaré sola” i “Els anys perduts”.

Las bona literatura no té data de caducitat i us assegurem que si aneu a l’encontre amb l’autora us en fareu incondicionals. 

Com ja veieu en teniu una gran selecció per començar. Us hi animeu? Vinga!
I vosaltres... teniu por a la veritat?

Qui viurà? Qui morirà?